Francuska jača vojno prisustvo na Balkanu slanjem teškog naoružanja

Nakon pješadije i najsavremenijih sistema za protuzračna odbranu (PZO) Mamba, zvanični Pariz je u Rumuniju uputio i tenkove Leclerc za kojima će da uslijedi slanje eskadrile borbenih aviona Rafale.

Na nedavnoj vježbi NATO borbene grupe u Rumuniji premijerno su se pojavili francuski tenkovi Leclerc (EPA)

Francuska pojačava istočno krilo NATO-a upućivanjem teške ratne tehnike na Balkan, a nakon pješadije i najsavremenijih sistema za protuzračna odbranu (PZO) Mamba, zvanični Pariz je u Rumuniju uputio i tenkove Leclerc za kojima će da uslijedi slanje eskadrile borbenih aviona Rafale.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, na nedavnoj vježbi NATO borbene grupe u Rumuniji premijerno su se pojavili francuski tenkovi Leclerc, koji se smatraju ponosom francuske vojne industrije i jednim od najskupljih tenkova zapadne proizvodnje, prenosi Beta.

Oni su zajedno sa drugim vozilima, artiljerijom i pješadijom SAD-a, Rumunije, Poljske, Portugala i Francuske kao vodeće nacije u grupi uvježbavali zajedničko djelovanje uz upotrebu bojeve municije.

Samo par sedmica prije toga ministri odbrane Rumunije i Francuske najavili su da će u okviru zračne politike NATO-a Pariz uputiti u tu zemlju eskadrilu borbenih aviona Rafale.

“Dopremanje Leclerca i budući angažman Rafalea dio je napora za jačanje istočnog krila Alijanse koji je Francuska preuzela nakon ruske invazije na Ukrajinu. Angažman Pariza u Rumuniji nosi naziv misija ‘Orao’ i pokrenut je 28. februara. Misiju u Rumuniji čini oko 750 vojnika, odnosno taktički francusko-holandski sastav koji predvodi borbenu grupu NATO-a, odred PZO-a sa sistemom Mamba, inžinjerija i nacionalni element podrške”, navodi se.

Mamba i Patriot

Sistem PZO-a koji se u Francuskoj naziva Mamba ima za zadatak da štiti kritičnu infrastrukturu i snage na kopnu, moru i u zraku, a u Rumuniju je upućen sa raznovrsnim senzorima, uključujući i osmatrački radar GM-200.

Proizvođač tvrdi da je Mamba efikasna protiv svih prijetnji iz zračnog prostora uključujući dronove, krstareće i balističke rakete.

“Sistem opslužuje osoblje koje broji oko 100 ljudi i uvezan je u nacionalni PZO sistem Rumunije. Sastavni je dio integrisanog sistema zračne i raketne odbrane NATO-a. Rumunsko nebo pored Mambe čuvaju i sistemi Patriot koje je ta zemlja nabavila od SAD-a prije dvije godine i američki protivraketni sistem Aegis Ashore sa raketama SM-3 u bazi Deveselu”, navodi se u tekstu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada