EU daje 220 miliona eura za nadzor istočne granice Turske

Podrška Evropske unijea za izbjeglice u Turskoj i za upravljanje turskom granicom ove je godine dostigla 1,2 milijarde eura.

Turska je ključna tranzitna tačka za neregularne migrante koji žele preći u Evropu (EPA)

Evropska komisija usvojila je paket vrijedan 220 miliona eura za poboljšanje nadzora istočne granice Turske.

S najnovijim paketom, podrška Evropske unije za izbjeglice u Turskoj i za upravljanje turskom granicom ove je godine dostigla 1,2 milijarde eura, prenosi Anadolija.

“Ova sredstva su dio dodatnih tri milijarde eura, najavljenih u junu 2021. godine, nakon Vijeća EU-a, za nastavak pomoći EU-a izbjeglicama u Turskoj između 2021. i 2023. godine”, navodi se u saopćenju EK-a.

Paketi pomoći od četiri programa

Komisija je napomenula da se paketi pomoći odobreni u 2022. godini sastoje od četiri programa, uključujući novčanu pomoć za podršku izbjeglicama, projekte koji provode tursku strategiju zapošljavanja i održivi socijalno-ekonomski program za izbjeglice, program komplementarne mreže socijalne sigurnosti u hitnim slučajevima (ESSN), usmjeren na osiguranje gotovine starijim i hendikepiranim izbjeglicama, te za mjere granične kontrole.

Prema riječima Olivera Varhelyija, evropskog komesara za susjedstvo i proširenje, paket pokazuje posvećenost EU-a radu s Turskom dok ta zemlja nastavlja “ugošćivati izbjeglice i rješava tokove neregularnih migracija”.

“Radujemo se nastavku ovog važnog rada s Turskom, u skladu s izjavom iz marta 2016. godine, uključujući pojačane napore da se zaustave neregularni migracijski tokovi, poveća broj preseljenja i nastavi povratak sa grčkih ostrva”, rekao je Varhelyi, navodi se u saopćenju.

Varhelyi je dodao da ćemo, “kao novi element, raditi na podršci obezbjeđivanju istočnih granica Turske kako bismo spriječili neregularnu migraciju, mobilizirajući 220 miliona eura kroz isporuku najsavremenije opreme za nadzor”.

Prema sporazumu o migraciji iz 2016. godine između Brisela i Ankare, Turska je dužna primiti sve neregularne tražioce azila koji stignu na grčka otoke sa turskog tla.

Ključna tranzitna tačka

Zauzvrat je Unija pristala preseliti sirijske izbjeglice iz Turske službenim putem.

U saopćenju se dodaje da je blok mobilizirao 9,5 milijardi eura za izbjeglice i zajednice domaćina u Turskoj od 2015. godine.

Turska je ključna tranzitna tačka za neregularne migrante koji žele preći u Evropu i početi novi život, posebno one koji bježe od rata i progona u svojim zemljama.

Turska je već primila oko četiri miliona izbjeglica, više od bilo koje druge zemlje na svijetu.

Izvor: Agencije