Snijeg otežao saobraćaj u Velikoj Britaniji

Dvije elektrane na ugalj stavljene su u stanje pripravnosti ukoliko dođe do nestanka struje, zbog najnižih temperatura zabilježenih ove godine.

Londonski aerodromi upozorili su da bi se putnici mnogih letova mogli suočiti sa kašnjenjem (EPA)

Obilne snježne padavine koje su pogodile veći dio Velike Britanije poremetile su avio, željeznički i putni saobraćaj, dok su dvije elektrane na ugalj koje se koriste samo u vanrednim situacijama stavljene u stanje pripravnosti ukoliko dođe do nestanka struje, zbog najnižih temperatura zabilježenih ove godine.

Saobraćaj u dijelovima londonske podzemne željeznice je obustavljen, a mnogi polasci su odgođeni ili kasne, dok su autoputevi bili blokirani zbog snijega, prenosi Reuters.

Londonski aerodromi upozorili su da bi se putnici mnogih letova mogli suočiti sa kašnjenjem.

Spremne dvije elektrane na ugalj

Meteorološka služba je izdala žuti meteo alarm koji upozorava na snijeg i led u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj, sa upozorenjima na led i maglu u drugim dijelovima Engleske i čitavoj Sjevernoj Irskoj.

U sjevernoj Škotskoj temperature su pale ispod minus 15 stepeni Celizijusa.

Britanska Nacionalna elektrotransportna mreža izdala je obavještenje da su dvije elektrane na ugalj za vanredne situacije stavljene u stanje pripravnosti. Dodaju da nije sigurno da li će elektrane biti upotrebljene, ali će biti spremne.

Izvor: Agencije