EU dogovorio sankcije Iranu, ali ne i deveti paket protiv Rusije

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell izjavio je da se nada da će do dogovora o novom paketu sankcija Rusiji doći do kraja ove sedmice.

Ministri su u zaključcima kritizirali iranski režim zbog toga što nastavlja prodavati Rusiji dronove (Reuters)

Evropski ministri vanjskih poslova dogovorili su u ponedjeljak nove sankcije protiv Irana zbog gušenja antivladinih protesta, no ne i deveti paket sankcija protiv Rusije.

Spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u EU je dodano još 20 imena, među kojima su i visoki vjerski dužnosnik Sajid Ahmad Hatami, 15 vojnih dužnosnika i četiri zaposlenika iranske državne televizije.

“Iranske vlasti nastavljaju s represijom prema demonstrantima i sankcije su usmjerene na one koji su odgovorni za to”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenosi Hina.

Iran je u ponedjeljak javno objesio čovjeka osuđenog za ubistvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti, što je drugo pogubljenje povezano s antivladinim protestima koji potresaju zemlju u posljednja tri mjeseca.

‘Sila dovela do gubitka stotina života’

Povod za nemire bila je smrt djevojke Mahse Amini, nakon što ju je policija za moral privela zbog kršenja islamskih pravila odijevanja.

Ministri su osudili “raširenu, brutalnu i nerazmjernu upotrebu sile iranskih vlasti protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu, što je dovelo do gubitka stotina života”.

Ministri su u zaključcima također kritizirali iranski režim zbog toga što nastavlja prodavati Rusiji dronove kojima ruske snage napadaju civilne ciljeve u Ukrajini.

S druge strane, ministri nisu postigli saglasnost oko devetog paketa sankcija protiv Rusije, ali je Borrell izjavio da se nada da će do dogovora doći do kraja ove sedmice.

“Ministri nisu postigli dogovor o tome, ali nadam se da će do dogovora doći ove sedmice”, rekao je on.

Evropska komisija je prošle sedmice predložila deveti paket sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, uključujući stavljanje još gotovo 200 pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih.

Među njima su ruske oružane snage, oficiri, odbrambene kompanije, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.

Udar na ruski propagandni stroj

EK je predložio i uvođenje sankcija protiv još tri ruske banke te punu zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao “Putinov bankomat”.

Predložena su i dodatna ograničenja za izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne hemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle koristiti za ruski ratni stroj.

Također je predložena zabrana izvoza svih vrsta dronova i bespilotnih letjelica te motora za bespilotne letjelice u Rusiju i izvoz u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koji bi Rusiji mogao isporučivati dronove.

Komisija je predložila i udar na ruski propagandni stroj, zabranom četiri dodatna kanala i drugih platformi za distribuciju sadržaja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada