EU traži od Irana da prekine s izvršenjem smrtnih kazni

Ministri vanjskih poslova Evropske unije su podržali težnju iranskog naroda ‘za budućnost u kojoj se poštuju, štite i ispunjavaju njihova univerzalna ljudska prava i osnovne slobode’.

Evropska unija traži od Irana da osigura pravo na mirno okupljanje i osuđuje ograničenja u komunikaciji (Reuters)

Evropska unija pozvala je vlasti Irana da odmah prekinu s izricanjem i izvršenjem smrtnih kazni demonstrantima, kao i da bez odlaganja ponište nedavne smrtne kazne koje su već izrečene u kontekstu protesta koji su u toku te da osiguraju pravičan proces svim pritvorenicima.

Unija u saopćenju poziva Islamsku Republiku da vodi dosljednu politiku ka ukidanju smrtne kazne, prenosi Tanjug.

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su podržali težnju iranskog naroda “za budućnost u kojoj se poštuju, štite i ispunjavaju njihova univerzalna ljudska prava i osnovne slobode“.

U tom kontekstu, EU “priznaje vodeću ulogu žena i mladih u pozivanju na odbranu ovih normi i vrijednosti“ i osuđuje “rasprostranjenu, brutalnu i nesrazmjernu upotrebu sile od iranskih vlasti protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu, što je dovelo do gubitka stotina života, te predstavlja jasno kršenje osnovnih principa sadržanih u međunarodnom pravu“.

Unija traži od Irana da osigura pravo na mirno okupljanje i osuđuje ograničenja u komunikaciji, uključujući gašenje interneta i poziva Teheran da osigura pravo na slobodu izražavanja.

Neprihvatljiva vojna podrška Rusiji

Sa sastanka ministara EU-a poslan je apel Iranu da prestane s “proizvoljnim pritvaranjima kao sredstvom za utišavanje kritičkih glasova i oslobode sve one koji su nepravedno pritvoreni u vezi s ostvarivanjem prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja, uključujući nedavno uhapšene demonstrante, kao i djecu, novinare i branitelje ljudskih prava“.

Unija također osuđuje “široku upotrebu mučenja, okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg postupanja prema zatvorenicima u iranskim zatvorima“.

Podsjeća Iran na njegove međunarodne obaveze prema Bečkim konvencijama o diplomatskim i konzularnim odnosima, odbacuje “iransku praksu proizvoljnog pritvaranja stranih državljana, uključujući lica s dvojnim državljanstvom“ te poziva Teheran da prekine uznemirujuću praksu “pritvaranja nevinih stranih civila u cilju ostvarivanja političke koristi“.

Unija u saopćenju osuđuje i smatra neprihvatljivom bilo kakav vid iranske vojne podrške, uključujući isporuku bespilotnih letjelica, Rusiji.

Također ponavlja jasnu odlučnost da Iran nikada ne smije razviti ili nabaviti nuklearno oružje i podsjeća na međunarodne obaveze Islamske Republike.

Izvor: Agencije