Erdogan: Počeli smo proizvoditi vlastite balističke projektile

Turski predsjednik je poručio da Ankara neće sjediti skrštenih ruku ako Grčka nastavi s naoružavanjem egejskih otoka.

Turska neće biti samo nijemi posmatrač, poručio je Erdogan (EPA)

Tursko testiranje balističkog projektila “plaši” Atinu, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, tvrdeći da Ankara neće sjediti skrštenih ruku ako Grčka nastavi s naoružavanjem egejskih otoka.

“Sada smo počeli da proizvodimo naše projektile. Naravno, ova proizvodnja plaši Grčku”, rekao je Erdogan u obraćanju u turskom gradu Samsunu, prenosi Anadolija.

“Ako pokušate da kupite nešto (da se naoružate) od Amerike ili drugih, zemlja poput Turske neće biti samo nijemi posmatrač. Mora nešto učiniti”, kazao je Erdogan.

U oktobru je Turska testirala balističku raketu kratkog dometa “Tayfun” (Tajfun) domaće proizvodnje iznad Crnog mora. Projektil može pogoditi metu na udaljenosti od 561 kilometar za 456 sekundi.

Erdogan kritikovao SAD

Osvrćući se na još jednog saveznika u NATO-u, Erdogan je kritikovao Sjedinjene Američke Države zbog pružanja podrške i oružja terorističkim organizacijama na sjeveru Sirije.

“Amerika šalje 4.000 – 5.000 kamiona oružja i municije u sjevernu Siriju. Iako sam im to stalno govorio, to ih ne zanima”, kazao je Erdogan.

“Mi smo s vama u NATO-u. Iako smo zajedno, vi nam činite loše stvari i na strani ste terorističke organizacije… Mi ćemo se izvući vlastitim kapacitetima”, dodao je turski predsjednik.

Izvor: Agencije