Drugo smaknuće u Iranu povezano sa protestima protiv vlasti

Majid Reza Rahnavard je obješen u gradu Mashadu, a prošle sedmice je smaknut Mohsen Shekari.

Protesti širom države koji su izbili nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje iz Irana Mahse Amini 16. septembra predstavljaju jedan od najvećih izazova za Islamsku Republiku od njene uspostave 1979. (Reuters)

Iran je u ponedjeljak javno objesio čovjeka osuđenog za ubistvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti, objavila je pravosudna novinska agencija Mizan, što je drugo pogubljenje povezano s protuvladinim demonstracijama u manje od sedmicu dana, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Majid Reza Rahnavard jutros je javno obješen u (svetom šiitskom gradu) Mashahdu… Osuđen je na smrt zbog ‘vođenja rata protiv Boga’ nakon što je nožem nasmrt izbo dvojicu pripadnika snaga sigurnosti”, objavio je Mizan.

Iran je u četvrtak pogubio demonstranta Mohsena Shekarija, koji je osuđen na smrt zbog ranjavanja zaštitara nožem i blokiranja ulice u Teheranu za vrijeme demonstracija.

Osude organizacija za ljudska prava

Smaknuće su osudile Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici. Organizacije za ljudska prava kažu da je Shekari bio mučen i prisiljen na priznanje.

Amnesty International saopćio je da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu na, kako ih je nazvao, “lažnim suđenjima osmišljenima da zastraše one koji učestvuju u narodnom ustanku koji je potresao Iran”.

Protesti širom države koji su izbili nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje iz Irana Mahse Amini 16. septembra predstavljaju jedan od najvećih izazova za Islamsku Republiku od njene uspostave 1979. godine.

Izvor: Agencije