Biden domaćin skupa sa liderima Afrike

Biden podržava ideju o mjestu za Afriku u Vijeću sigurnosti UN-a i na samitu u Washingtonu će pozvati da Afrička unija bude formalno predstavljena u Grupi 20.

Kao zagovornik multilateralizma, BIden namjerava Afriku vratiti u srce svjetske diplomatije (EPA)

Američki predsjednik Joseph Biden bit će ove sedmice domaćin samita s Afrikom, čiji je cilj da osvježi međusobne odnose naspram konkurentne Kine i Rusije.

Trodnevni samit u Washingtonu bit će prilika da se najave nove investicije, da se razgovara o sigurnosti hrane, koja je pogoršana ratom u Ukrajini, o klimatskim promjenama, o demokratiji i vladanju.

AFP je ocijenio da je cilj skupa prije svega da se pokaže da su SAD i dalje zainteresovane za Afriku, osam godina nakon prvog samita te vrste 2014. godine za vrijeme američkog predsjednika Baracka Obame, prenosi agencija Beta.

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump nije krio nezainteresovanost za afrički kontinent, dok Biden, kao zagovornik multilateralizma, namjerava Afriku vratiti u srce svjetske diplomatije.

Biden podržava ideju o mjestu za Afriku u Vijeću sigurnosti UN-a i pozvat će na svom samitu u Washingtonu da Afrička unija bude formalno predstavljena u Grupi 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20).

Suprotstavljanje SAD-a kineskom i ruskom prisustvu

Samit dolazi nakon nove strategije “Afrika”, predstavljene prošlog ljeta, i najavljuje reviziju američke politike u podsaharskoj Africi kako bi se SAD suprotstavile kineskom i ruskom prisustvu.

Kina je najveći svjetski kreditor siromašnih zemalja i zemalja u razvoju, i ulaže velika sredstva u resurse na afričkom kontinentu.

Rusija je uveliko povećala svoje prisustvo u Africi, uključujući i slanje plaćenika.

Rusija njeguje bliske veze s nekim zemljama, posebno onima koje su početkom marta odlučile da ne glasaju za rezolucije UN-a koja osuđuju rusku invaziju na Ukrajini.

Na samitu se u utorak očekuju, između ostalih, lideri Etiopije, Konga, Egipta, Tunisa, Ekvatorijalne Gvineje, kao i članice Afričke unije.

Izvor: Agencije