Zbog veta na šengen, Rumunija povlači na konsultacije ambasadora iz Austrije

Austrija se usprotivila ulasku Rumunije u prostor bez granica, uz ocjenu da zemlja ne čine dovoljno kako bi zaustavile ilegalne migracije ‘zapadnobalkanskom rutom’.

Schengen
Premijer Nicolae Ciuca rekao je da je 'duboko razočaran' odlukom Austrija da blokira ulazak Rumunije zemlje u najveći prostor slobodnog kretanja u koji njegova zemlja pokušava ući gotovo 11 godina (AP)

Rumunija je, dan nakon što je Beč blokirao njen ulazak u šengenski prostor, odlučila pozvati na konsultacije svog ambasadora u Austriji.

“Diplomat Emil Hurezeanu pozvan je u Bukurešt na konsultacije”, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

“Ovo je politička gesta kojom ističemo veliko neodobravanje Rumunije zbog postupanja Austrije i kojom nagovještavamo da ćemo smanjiti nivo odnosa s tom zemljom”, dodaje se u saopćenju.

Premijer Nicolae Ciuca rekao je da je “duboko razočaran” odlukom Austrije da blokira ulazak njegove zemlje u najveći prostor slobodnog kretanja u koji njegova zemlja pokušava ući gotovo 11 godina.

Stoga je rumunsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo austrijskog ambasadora u Bukureštu kako bi mu izrazili “protest protiv neopravdanog i neprijateljskog stajališta”.

Rumunija u čekaonici 10 godina

Nakon više od deset godina provedenih u čekaonici, Rumunija, zemlja s 19 miliona stanovnika koja je ušla u EU 2007, imala je velika očekivanja da će se integrirati u šengensku zonu u kojoj više od 400 miliona ljudi može slobodno putovati, bez kontrola na unutarnjim granicama.

Evropska komisija odavna je izrazila želju za proširenje šengenske zone, no u četvrtak je zeleno svjetlo dobila jedino Hrvatska, a Rumunija i Bugarska su odbijene.

Austrija se usprotivila ocjenom da dvije zemlje ne čine dovoljno kako bi zaustavile ilegalne migracije  “zapadnobalkanskom rutom” te strahuje da će se priljev još pojačati ako bi one ušle u šengen.

Rumunski ministar unutarnjih poslova  Lucian Bode podsjetio je Austriju da “migrantski val ne prolazi Rumunijom “već uglavnom preko Srbije.

Zapadnobalkansku rutu čine Bugarska, Srbija i Bosna i Hercegovina, ističe AFP.

Zbog odluke Beča zaredali su pozivi na bojkot Austrije, a posebno od ministra turizma koji je svoje sunarodnjake pozvao da ne idu više na skijanje u Austriju, već da radije odaberu druge destinacije, poput Francuske, prenijela je Hina.

Austrija je “drugi najveći ulagač” u Rumuniju, istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova. Mnoga javna poduzeća imaju račune u austrijskim bankama, a u zemlji su prisutne velike austrijske kompanije poput OMV-a i HS Timber Grupe za preradu drveta.

Izvor: Agencije