U Minhenu zabranjena sva okupljanja vezana za očuvanje klime

Ova naredba ima za cilj da osigura da glavni pravci za vanredne situacije i vozila za spašavanje na području grada u svakom trenutku budu ‘slobodna’.

Naredba će biti na snazi do 8. januara (EPA)

Gradske vlasti Minhena će zabraniti sva okupljanja vezana za očuvanje klime koji imaju za cilj blokadu ključnih puteva i drugih oblasti najmanje na mjesec dana, dan nakon što su se pojedini aktivisti “zalijepili” za asfalt aerodroma tog trećeg po veličini njemačkog grada, navodi se u saopćenju, prenijeli su lokalni mediji.

Naredba, koja će trajati od 10. decembra do 8. januara, ima za cilj da osigura da glavni pravci za vanredne situacije i vozila za spašavanje na području grada u svakom trenutku budu “slobodna” i da bi se spriječila moguća šteta koja bi mogla nastane usljed kašnjenja u hitnom transportu, navodi se u saopćenju grada, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Gradska vlast je navela da su događaji od posljednjih dana utjecali na to da takav potez bude neophodan.

Aktivisti upali na aerodrome u Minhenu i Berlinu

Klimatski aktivisti su u četvrtak upali na aerodrome u Minhenu i Berlinu. U Minhenu su probili žičanu ogradu i tako uspjeli da uđu na areal aerodroma, te su se zalijepili za sjevernu pistu. Nisu uspjeli da stignu do južne piste pa, prema informacijama dnevnika Bild, nije obustavljen aviosaobraćaj na ovom aerodromu. Policija je odmah došla i “odlijepila” aktiviste sa piste, te ih sklona sa aerodromskog prostora.

Nakon 45 minuta je akcija okončana i nije bilo problema sa slijetanjem i polijetanjem aviona, pošto su svi preusmjereni na drugu pistu.

I u Berlinu su aktivisti uspjeli doći do piste, potvrdila je policija.

Krajem novembra su aktivisti već jednom na dva sata blokirali saobraćaj na berlinskom aerodromu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada