Guterres traži istragu prisilnih pobačaja u Nigeriji

Reuters je izvijestio da nigerijska vojska vodi tajni program pobačaja na sjeveroistoku zemlje koji se sistematski i nezakonito provodi barem od 2013. godine. 

Gutteres je zatražio istragu prisilnih pobačaja u Nigeriji (EPA)

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zatražio je istragu optužbi da nigerijska vojska provodi program sistematskih i prisilnih pobačaja, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Reuters je u srijedu izvijestio da nigerijska vojska vodi tajni program pobačaja na sjeveroistoku zemlje koji se sistematski i nezakonito provodi barem od 2013. godine.

U sklopu programa prekinuto je najmanje 10.000 trudnoća, a mnoge od tih žena i djevojaka oteli su i silovali naoružani pobunjenici, po svjedočanstvima desetaka očevidaca i dokumentaciji koju je Reuters dobio na uvid, prenosi Hina.

‘Neophodna temeljna istraga’

“Glavni sekretar sa zabrinutošću prima na znanje optužbe o sistematskim i prisilnim pobačajima koje navodno provodi nigerijska vojska ženama i djevojkama koje je napao Boko Haram”, napisao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u e-mailu Reutersu.

“Te optužbe zaslužuju temeljitu istragu i primjenu trenutnih korektivnih postupaka i mjera utvrđivanja odgovornosti, bude li potrebno”.

Dujarric nije precizirao ko bi trebao provesti takvu istragu niti je ulazio u druge pojedinosti.

Nigerijski ministar odbrane rekao je u četvrtak da vojska neće istražiti taj izvještaj ustvrdivši da to nije istina. Nigerijska vlada nije imala komentara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada