Grčki parlament odobrio reformu obavještajne službe

Slučaj prisluškivanja telefona, čija je istraga još u toku, uzdrmao je konzervativnu vladu koju očekuju izbori 2023. godine.

Premijer Kyriakos Mitsotakis nazvao je prijedlog zakona 'hrabrim institucionalnim odgovorom' na izazov koji prevazilazi Grčku (EPA)

Grčki parlament je usvojio zakon o reformi obavještajne službe (poznate pod akronimom EYP) i zabrani prodaje špijunskog softvera, čime vlada pokušava da ublaži utjecaj skandala s prisluškivanjem telefona.

Slučaj, čija je istraga još u toku, uzdrmao je konzervativnu vladu koju očekuju izbori 2023. godine, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Navodi se da je sve počelo u augustu kada je Nikos Androulakis, lider socijalističke partije PASOK, treće po veličini u Grčkoj, rekao da je EYP prisluškivao njegove razgovore 2021. godine.

On je nekoliko dana ranije podnio tužbu zbog pokušaja prisluškivanja njegovog mobilnog telefona uz softverski nadzor.

Prijedlog zakona kriminalizuje prodaju ili posjedovanje špijunskog softvera i čini njegovu privatnu upotrebu krivičnim djelom, za šta je zaprijecčena kazna zatvora do 10 godina.

Samo EYP i antiteroristička jedinica mogu zahtijevati odobrenje tužioca da prati ljude u nizu krivičnih djela navedenih u prijedlogu zakona, dok drugi tužilac mora da potpiše zahtjev.

Plan o zabrani prodaje EYP-a

Reuters prenosi da se političari mogu pratiti samo iz razloga nacionalne sigurnonosti, dok predsjednik parlamenta također mora da odobri takve zahtjeve, a oni koji su predmet praćenja mogu biti obavješteni o nadzoru tri godine kasnije ako to tužioci dozvole.

Premijer Kyriakos Mitsotakis nazvao je prijedlog zakona “hrabrim institucionalnim odgovorom” na izazov koji prevazilazi Grčku.

Agencija napominje da se Mitsotakis, koji je stavio EYP pod svoju kontrolu nakon 2019. godine, izvinio Androulakisu, rekavši da je operacija EYP-a bila politički neprihvatljiva, iako je bila legalna, kao i da on toga nije bio svjestan.

S druge strane, PASOK je prije glasanja optužio vladu da traži saučesnike u opoziciji kako bi progurala prijedlog zakona.

“Slučaj nije zatvoren, već će ostati otvoren dok istina ne bude otkrivena”, rekao je predstavnik te stranke Michael Katrinis u parlamentu.

Grčka vlada je prošlog mjeseca objavila plan da zabrani prodaju špijunskog softvera, nakon što je ljevičarski list Documento objelodanio imena više od 30 ljudi, uključujući i ministre, koji su bili pod državnim nadzorom preko telefona. Vlada je negirala bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada