Kina će ojačati koordinaciju s EU

Kineski predsjednik misli da bi Kina i EU trebale zajednički stvoriti nove pokretače rasta i garantovati sigurnost, stabilnost i pouzdanost industrijskih opskrbnih lanaca.

Xi Jinping: Kina će ostati otvorena evropskim kompanija (EPA)

Kina će nastaviti jačati stratešku komunikaciju i koordinaciju s EU-om, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu na sastanku u Pekingu u četvrtak.

Na sastanku u Velikoj dvorani naroda u kineskoj prijestolnici, Xi je Michelu rekao kako se nada da će institucije EU-a i države članice uspostaviti objektivnu i ispravnu percepciju Kine, izvijestila je državna televizija CCTV.

“Kina će ostati otvorena evropskim kompanijama i nada se da EU može eliminisati uplitanje kako bi osigurala pravedno i transparentno poslovno okruženje za kineske kompanije”, kazao je Xi Michelu.

Reuters piše da Xi pritom nije pojasnio što je mislio pod uplitanjem, prenijela je Hina.

Evropska zavisnost od Kine

Kineski je predsjednik naglasio da bi Kina i EU trebale ojačati koordinaciju makroekonomskih politika, zajednički stvoriti nove pokretače rasta i garantovati sigurnost, stabilnost i pouzdanost industrijskih opskrbnih lanaca.

Michel, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Kini, također će se sastati s premijerom Li Keqiangom i Li Zhanshuom, predsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa.

Njegova posjeta dolazi u trenutku kada su evropski čelnici izrazili strahove na sastanku u oktobru zbog ekonomskog oslanjanja na Kinu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada