Vođa ISIL-a se raznio eksplozivom nakon što je bio okružen

Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi, koji je poginuo u Siriji, raznio se nakon što je, po navodima njegovih savjetnika, bio okružen lokalnim borcima u gradu Jasemu.

Grupa Islamska država Irak i Levant iznikla je iz haosa građanskog rata u susjednom Iraku (Reuters)

Vođa oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi, koji je poginuo sredinom oktobra u Siriji, raznio se nakon što je, po navodima njegovih savjetnika, bio okružen lokalnim borcima u gradu Jasemu, saopćili su borci umiješani u taj sukob za Reuters.

Američka vojska saopćila je da je on poginuo u operaciji koju su izveli pripadnici pobunjeničke Vojske slobodne Sirije (FSA) u južnoj pokrajini Deraa, prenosi Fena.

Pokrajina je pod vlašću sirijske vojske nakon sporazuma o primirenju, uz rusko posredovanje, 2018. godine, koji je vratio kontrolu nad južnom Sirijom vladi u Damasku.

Opsada kuća gdje je bila ćelija ISIL-a

Quraishi i njegovi savjetnici otkriveni su u tajnom skrovištu u kući, saopćili su izvori, među kojima su borci SFA, rodbina onih koji su poginuli u tom sukobu i mještani Jasema.

“Vođa i njegov pratilac raznijeli su se pojasima s eksplozivom nakon što su naši borci uspjeli prodrijeti u njihovo skrovište”, izjavio je Salem al Horani, mještanin Jasema i bivši borac koji je učestvovao u opsadi tri kuće u kojima je otkrivena ćelija ISIL-a.

FSA je uživala podršku Zapada i zaljevskih država dok nisu povukle podršku 2018. godine, ali njeni borci ostali su aktivni u regiji nakon sporazuma o pomirenju, na osnovu koga su predali teško naoružanje, ali im je dopušteno da nose lakše oružje.

Grupa ISIL izabrala je Quraishija za novog čelnika, navodi glasnogovornik grupe u snimku, ali nije ponudio druge detalje o novom vođi.

Glasnogovornik je izjavio da je Quraishi ubijen dok se borio protiv “neprijatelja Boga”, bez dodatnih pojašnjavanja.

Grupa ISIL iznikla je iz haosa građanskog rata u susjednom Iraku i osvojila je velike površine Iraka i Sirije 2014. godine.

Ubijene i pogubljene hiljade ljudi

Bivši vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi proglasio je “islamski halifat” iz džamije u sjevernom iračkom gradu Mosulu te godine i proglasio se “halifom svih muslimana”.

Brutalna vladavina ISIL-a, tokom koje su ubijene i pogubljene hiljade ljudi, okončana je u Mosulu, kada su iračke i međunarodne snage porazile grupu 2017. godine.

Potom je izgubila posljednji dio teritorije pod njenom kontrolom u susjednoj Siriji u proljeće 2019. godine, ali je zadržala ćelije “spavača” u raznim pokrajinama u kojima vode kampanju iznenadnih napada.

Izvor: Agencije