Šef Pentagona upozorio Tursku protiv nove vojne operacije u Siriji

Neki turski napadi direktno su ugrozili sigurnost američkog osoblja koje radi s lokalnim partnerima u Siriji na porazu ISIL-a, saopćio je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Austin je pozvao na deeskalaciju i izrazio snažno protivljenje Ministarstva novoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji (EPA)

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je svom turskom kolegi da se “snažno protivi” novoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji i izrazio zabrinutost zbog eskalacije situacije u toj zemlji, saopćio je Pentagon.

Austin je u pozivu izrazio saučešće zbog napada u Istanbulu 13. novembra, dodaje se u saopćenju.

“Također je izrazio zabrinutost zbog eskalacije akcije u sjevernoj Siriji i Turskoj, uključujući nedavne zračne napade, od kojih su neki direktno ugrozili sigurnost američkog osoblja koje radi s lokalnim partnerima u Siriji na porazu ISIL-a”, stoji u saopćenju u kojem se koristi  akronim za grupu Islamska država Irak i Levant.

“Ministar Austin pozvao je na deeskalaciju i izrazio snažno protivljenje Ministarstva novoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji”, navodi američka strana.

Operacije Turske

Turska je prije nekoliko dana objavila da je “neutralizirano” više od 300 kurdskih boraca u ofanzivi koja je pokrenuta u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku.

Ankara koristi izraz “neutralizirani” za ubijene ili zarobljene borce.

Operacija je bila usmjerena na Jedinice narodne zaštite (YPG) i zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK), a izvedena je sedam dana nakon bombaškog napada u Istanbulu u kojem je ubijeno šest osoba, a ranjeno više od 80.

Ankara za napad okrivljuje YPG i PKK, a obje grupe odbacuju te optužbe.

U međuvremenu je ministar odbrane Hulusi Akar demantirao izvještaje da je u turskim udarima pogođeno područje blizu američke baze u Siriji. “Ne dolazi u obzir da bismo naštetili koalicijskim snagama ili civilima”, rekao je ministar.

Washington podržava YPG u borbi protiv boraca ISIL-a. Upozorio je da bi turska ofanziva mogla ugroziti te napore.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada