Ministrica: SAD ne pokušava raskinuti ekonomske veze s Kinom

Washington ne pokušava raskinuti ekonomske veze s Kinom, ali pokušava ograničiti njen daljnji tehnološki razvoj, izjavila je američka ministrica trgovine Gina Raimondo.

SAD mora uložiti više napora kako bi bio uspješniji u takmičenju s Kinom, izjavila je američka ministrica trgovine Gina Raimondo (EPA)

SAD mora uložiti više napora kako bi bio uspješniji u takmičenju s Kinom, izjavila je američka ministrica trgovine Gina Raimondo, istaknuvši ujedno da Washington ne nastoji raskinuti veze između dvije najveće svjetske ekonomije.

Američka su prednost u takmičenju s Kinom jaki univerziteti, milijarde dolara državnog finansiranja za proizvodnju čipova i istraživanja i jaki saveznici širom svijeta, naglasila je Raimondo, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“Uprkos svim tim prednostima – a ima ih mnogo – efikasno takmičenje s Kinom neće biti lako, zahtijevat će naporan rad, svih, ne samo vlade,” rekla je Raimondo na govoru na MIT-u.

Skicirala je novu strategiju uspješnije konkurencije.

“Namjeravamo osnažiti naš sistem kontrole izvoza, poboljšati mehanizme provjere ulaganja, ojačati otpornost našeg opskrbnog lanca i razviti inovativna rješenja u odgovoru na kineske ekonomske pritiske i kršenje ljudskih prava”, rekla je Raimondo.

Američka strategija kontrole izvoza predugo je “bila prilično reaktivna” i fokusirana na pokušaje da se Kini onemogući proširivanje tehnoloških sposobnosti, nakon što je osigurala pristup američkom intelektualnom vlasništvu, rekla je američka ministrica trgovine.

Američka kontrola izvoza

U oktobru je ministarstvo trgovine objavilo niz mjera kontrole izvoza, strogo ograničivši kineski pristup američkoj tehnologiji za proizvodnju čipova i uvelike pojačavši nastojanja da zakoči tehnološki i vojni napredak Pekinga.

SAD sa saveznicima radi na ograničenjima izvoza alata za proizvodnju čipova i nada se da će “poduzeti korake slične našima”, rekla je Raimondo u utorak novinarima.

Nizozemska ministrica trgovine Liesje Schreinemacher izjavila je prošle sedmice da razgovaraju s američkom vladom o novim ograničenjima izvoza opreme za proizvodnju poluvodiča u Kinu.

Pod pritiskom SAD-a, nizozemska vlada od 2018. ne dopušta ASML Holding NV-u, najvećoj domaćoj kompaniji, izvoz strojeva za proizvodnju čipova u Kinu, budući da imaju oznaku “dvojne namjene”, što znači da mogu biti iskorišteni i u vojne svrhe.

Nova ograničenja izvoza opreme za proizvodnju čipova nadilaze okvir međunarodne definicije opreme dvojne namjene, napominje Reuters.

Proizvodnja čipova

ASML proizvodi mašine u Evropi, s malo američkih dijelova, ali američka ministrica trgovine izjavila je početkom novembra da očekuje da savezničke zemlje, uključujući Nizozemsku, slijede politiku SAD-a.

Raimondo je poručila da “kada je u pitanju najsavremenija tehnologija koje se Kina želi dočepati kako bi je upotrijebila u vojne svrhe… Nećemo to dopustiti”.

Kina se odlučno protivi američkim kontrolama izvoza čipova, tvrdeći da štete njenim kompanijama, ali i komercijalnim interesima američkih izvoznika, napominje Reuters.

Raimondo je u govoru na MIT-u ipak naglasila da SAD “ne nastoji u bilo kojem obliku raskinuti veze između naše ekonomje i onog Kine”.

“Moramo nastaviti poslovati s Kinom”, poručila je Raimondo, dodavši da “trgovina s Kinom podržava radna mjesta u Americi”.

Kineska ambasadau Washingtonu nije željela komentirati njene izjave.

Izvor: Agencije