Netanyahu postigao koalicijski dogovor s vođom krajnje desnice

Mandatar za sastav nove izraelske vlade potpisao je ugovor o formiranju koalicije sa strankom krajnje desnice, a zatim će ubrzati pregovore s ultraortodoksnim strankama.

Benjamin Netanyahu treba sastaviti vladu do 11. decembra, ali može zatražiti 14-dnevno produženje (Reuters)

Mandatar za sastav nove izraelske vlade Benjamin Netanyahu potpisao je u četvrtak ugovor o formiranju koalicije sa strankom krajnje desnice, a zatim će ubrzati pregovore s ultraortodoksnim strankama radi sastavljanja nove vlade.

Desni blok Netanyahua je sa saveznicima ultraortodoksnim i krajnje desnim strankama osvojio većinu na parlamentarnim izborima 1. novembra (64 od 120 mjesta), ispred koalicije centrista Yaira Lapida (54 mjesta), prenosi Hina.

Netanyahuov Likud je prošle sedmice potpisao koalicijski ugovor sa spornim Itamarom Ben-Gvirom, na temelju kojega će potonji preuzeti dužnost ministra za nacionalnu sigurnost, i s Avijem Maozom, poznatom po radikalnom nacionalizmu.

Koalicija s desničarima

Netanayhu je u četvrtak navečer potpisao ugovor s vođom treće stranke krajnje desnice Bezalelom Smotrichem, po kojemu će njegova stranka Vjerski cionizam dobiti portfelj finansija, na kojemu će se smjenjivati.

Dobit će i “funkcije” u upravi ministarstva odbrane za jevrejske kolonije na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koje je Izrael okupirao 1967. godine.

“Danas smo napravili još jedan historijski korak u formiranju jevrejske, cionističke i nacionalne vlade koja će uspostaviti sigurnost… i razviti kolonizaciju”, rekao je Smotrich u zajedničkom saopćenju s Netanyahuom.

Potonji se još mora dogovoriti sa saveznicima, dvjema ultraortodoksnim strankama – Shass i Jedinstveno jevrejstvo Tore – o sastavljanju buduće vlade.

Po izraelskom zakonu, Netanyahu treba sastaviti vladu do 11. decembra, ali može zatražiti 14-dnevno produženje.

Izvor: Agencije