Kina dopušta kućnu izolaciju, budi nadu u ublažavanje mjera

Kineske vlasti daju prve naznake da bi mogle ublažiti strogu politiku oko COVID-a, nakon vala protesta protiv epidemioloških ograničenja i za više sloboda.

Kina je posljednja velika svjetska privreda koja primjenjuje radikalni zdravstveni protokol (EPA)

Kina će dopustiti da neki COVID pozitivni slučajevi ostanu u izolaciji kod kuće, pod određenim uvjetima, među dodatnim mjerama koje će biti objavljene sljedećih dana, rekla su dva izvora, što budi nadu da bi Kina mogla ublažiti mjera politike “nultog COVID-a”.

Neće svim pozitivnim slučajevima bezuvjetno biti dopuštena izolacija kod kuće, rekao je jedan od izvora za Reuters u četvrtak, dodajući da će trudnice, starije osobe i osobe s hroničnim bolestima ispunjavati uvjete za kućnu izolaciju.

Bliskim kontaktima oboljelih također će biti dopuštena izolacija kod kuće ako kućno okruženje ispunjava određene uvjete, rekli su izvori, prenosi Hina.

Vlasti će također pojačati antigenske testove na novi korona virus i smanjiti učestalost masovnog testiranja.

Naznake ublažanja stroge antiCOVID politike

Radi se o prvim naznakama da bi kineske vlasti mogle ublažiti strogu politiku oko COVID-a, nakon vala protesta protiv epidemioloških ograničenja i za više sloboda, piše AFP.

Pristup Kine virusu suočava se s “novim okolnostima i novim zadaćama”, zahvaljujući manje opasnoj varijanti omikronu i napretku u vakcinaciji, rekla je zamjenica premijera Sun Chunlan, u govoru Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji (NHC).

U utorak je Peking odlučio ubrzati vakcinaciju starijih osoba koja je po njemu još nedovoljna.

Centralna figura u kineskoj strategiji borbe s pandemijom, zamjenica premijera Sun nije spominjala politiku “nultog COVID-a”, prema onome što je objavila državna agencija Nova Kina.

To budi nadu da će ta strategija, koja već tri godine remeti svakodnevni život Kineza i ekonomiju zemlje, uskoro ublažiti, ocjenjuju agencije.

Izvor: Agencije