Hakeem Jeffries novi čelnik demokrata u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a

Hakeem Jeffries izabran je za vođu Demokratske stranke u Zastupničkom domu američkog Kongresa, čime je postao prvi Afroamerikanac na tako visokom položaju u Kongresu.

Prilikom službene objave svoje kandidature 18. novembra, nakon deset godina u Zastupničkom domu, Jeffries je obećao da će se mlađim zastupnicima dati više prostora u oblikovanju zakona (EPA)

Hakeem Jeffries izabran je u srijedu za vođu Demokratske stranke u Zastupničkom domu američkog Kongresa, čime je postao prvi Afroamerikanac na tako visokom položaju u Kongresu.

Pedesetdvogodišnjak iz New Yorka Jeffries preuzet će tu funkciju 3. januara kada počinje 118. saziv Kongresa, prenosi Hina.

Odluka demokrata također označava uspon mlađe generacije čelnika u Zastupničkom domu s 435 članova i kraj ere Nancy Pelosi (82) koja je 2007. postala prva žena na čelu Zastupničkog doma.

“Uspon Hakeema Jeffriesa na čelno mjesto demokrata u Zastupničkom domu prekretnica je u historiji Sjedinjenih Američkih Država”, kazao je neposredno prije objave rezultata vođa većinskih demokrata u Senatu Chuck Schumer. Obojica su iz Brooklyna.

Prilikom službene objave svoje kandidature 18. novembra, nakon deset godina u Zastupničkom domu, Jeffries je obećao da će se mlađim zastupnicima dati više prostora u oblikovanju zakona.

“Mogućnosti za smisleno kreiranje politike i javni angažman trebale bi biti pravedno raspodijeljene bez obzira na godine službe”, napisao je Jeffries u pismu kolegama demokratima.

‘Mlađe generacije’

Nakon međuizbora demokrati su izgubili kontrolu nad Zastupničkim domom, ali će republikanci imati tanku većinu.

Republikanci i njihov vođa Kevin McCarthy, koji želi postati predsjednik Zastupničkog doma, upozorili su demokrate da će pokrenuti istrage protiv dužnosnika Bidenove administracije, pa čak i protiv predsjednika i njegovog sina Huntera Bidena.

Također kažu da žele duboke rezove u potrošnji nakon godina u kojima su obje strane obraćale malo ili nimalo pozornosti na rastuće proračunske deficite i državni dug koji sada premašuje 31,3 triliona dolara.

Trenutno su na tri najvažnije demokratske pozicije u Zastupničkom domu osamdesetogodišnjaci – predsjednica Zastupničkog doma Pelosi (82), vođa demokrata u Zastupničkom domu Steny Hoyer (83), dok je na trećem najvažnijem položaju James Clyburn (82).

Godinama su bili pod pritiskom da ustupe mjesto mlađoj generaciji.

Izvor: Agencije