Biden uz državničke počasti primio Macrona

Američki predsjednik želi ojačati veze s tradicionalnim partnerima SAD-a nakon turbulentnog vladanja Donalda Trumpa.

Joe Biden je opisao Francusku kao američkog najstarijeg saveznika i nepokolebljivog partnera (Reuters)

Predsjednik sjedinjenih Američkih Država Joe Biden dočekao je u četvrtak francuskog kolegu Emmanuela Macrona službenom ceremonijom prijema u Bijeloj kući.

Biden je opisao Francusku kao američkog najstarijeg saveznika i nepokolebljivog partnera, prenosi Anadolija.

Rekao je da se Francuska i SAD, zajedno s drugim saveznicima u NATO-u, uključujući Evropsku uniju i G7 partnere, suočavaju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji gaji osvajačke ambicije i vodi brutalni rat protiv Ukrajine.

“Francuska i SAD ponovo brane demokratske vrijednosti i univerzalna ljudska prava, koja su srce naše obje nacije”, dodao je Biden.

Macron je kazao da su Francuska i SAD sestre u borbi za slobodu.

“Dok se rat vraća na evropsko tlo nakon ruske agresije na Ukrajinu te u svjetlu brojnih kriza s kojima se suočavaju naši narodi i sva društva, moramo ponovo postati braća po oružju”, poručio je Macron.

Zakon ‘težak’ 430 milijardi dolara

Biden, koji je obećao da će osnažiti veze s tradicionalnim saveznicima SAD-a, u Bijeloj kući ugošćava Macrona kako bi smirio napetosti oko izdašnih američkih poticaja za industriju, koje Pariz smatra “agresivnim” mjerama i prijetnjom EU.

Biden je još u augustu potpisao 430 milijardi dolara “težak” zakon o smanjenju inflacije (IRA), koji predviđa državnu pomoć za privredne grane poput automobilske industrije.

U skladu sa zakonom, za zelene industrije bi se izdvojilo 369 milijardi dolara, a EU strahuje da će evropska kompanije preusmjeriti nova ulaganja u SAD.

Neformalni šef industrije EU-a, komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton, upozorio da Bidenov novi paket subvencija predstavlja “egzistencijalni izazov” za evropsku ekonomiju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire se pridružio evropskim dužnosnicima koji upozoravaju na potencijalne štetne posljedice američkih poreznih poticaja i jasno rekao da je “to je neprihvatljivo i moglo bi izazvati veliki šok u evropskoj industriji”.

Raskoš koja ide uz državničku posjetu

Ranije u srijedu, prvog dana službene posjete, francuski predsjednik nije krio zabrinutost tokom susreta s američkim parlamentarcima obje stranke zbog “superagresivne” mjere koje je poduzeo Biden kako bi potaknuo američku industriju te je upozorio da one riskiraju “fragmentaciju Zapada”.

“Savez sa SAD-om je jači od bilo čega, ali Evropa ne smije postati varijabla za prilagodbu u trenutku kada Biden svu snagu prve svjetske sile usmjerava na rivalstvo s Kinom”, kao je Macron.

Počasni plotuni i himne, razgovor uz kamin u Bijeloj kući, zajednička konferencija za novinare i gala večera – Macronu će biti na raspolaganju sva raskoš koja ide uz državničku posjetu.

On je prvi predsjednik kojeg će Biden na taj način ugostiti od inauguracije u januaru 2021. godine.

Demokratski predsjednik u devetom desetljeću života se čini odlučan ojačati veze s tradicionalnim američkim partnerima nakon turbulentnog vladanja Donalda Trumpa, a posebno sa svojim “najstarijim saveznikom”, izrazom koji Washington koristi za Francusku.

Bidenov ‘kiks i ‘oraspoloženje ‘Macrona

Međutim, nije sve počelo dobro s francuskim kolegom.

U septembru 2021. godine SAD je objavio novi spektakularni vojni savez s Velikom Britanijom i Australijom (AUKUS), sabotiravši veliki ugovor Francuske s Canberrom o prodaji podmornica.

Australija je u septembru iznenada otkazala ugovor s francuskom kompanijom Naval Group, nakon što je s SAD-om i Velikom Britanijom sklopila sporazum o izgradnji najmanje 12 nuklearnih podmornica, a odluka je uzrokovala veliki bilateralni spor te je Francuska u znak protesta čak bila opozvala svoje ambasadore iz Australije i SAD-a.

Biden, koji se ni najmanje nije zamarao opravdanošću te odluke, tek je kratko priznao “kiks”, no od tada sve radi kako bi “oraspoložio” Macrona: proces koji, kako smatraju analitičari, kulminaciju doživljava svečanim prijemom u Washingtonu.

Međutim, francuski predsjednik je u srijedu oštrim tonom osudio “preagresivne” američke ekonomske mjere, koje će naštetiti evropskim kompanijama.

Biden želi revitalizirati svoju industriju i zaštititi srednju klasu pogođenu globalizacijom, istovremeno se suprotstavljajući Pekingu.

‘Ne želim postati tržište za američke proizvode’

To znači odbranu američkih interesa bez ikakvog ustručavanja, kako na vojnom nivou, što AUKUS jasno ilustrira, tako i na industrijskoj.

U okviru svog velikog investicijskog programa, Zakona o smanjenju inflacije, posebno se stavlja naglasak na subvencioniranje električnih automobila sve dok su porizvedena u SAD-u.

“Ne želim postati tržište za američke proizvode, jer imam potpuno iste proizvode kao i vi. Imam srednju klasu [koja mora] raditi i ljude koji moraju pronaći posao. A posljedica IRA-e je da možete riješite svoj problem, ali ćete moj učiniti još gorim”, rekao je Macron u srijedu republikanskim i demokratskim zastupnicima.

“Te će odluke fragmentirati Zapad”, kazao je na susretu s francuskom zajednicom, dodavši da “mogu funkcionirati jedino ako između nas postoji koordinacija, ako odlučujemo zajedno.”

Izvor: Agencije