Washington: Peking škodi sebi i ostatku svijeta

Sporazumi između dva najveća svjetska emitera štetnih gasova bili su ključni u postizanju širih međunarodnih sporazuma o rezovima emisije stakleničkih gasova.

Ljudi pogođeni poplavama zbog klimatskih promjena u okrugu Naushahro Feroze u Pakistanu snimljeni 15. oktobra 2022. (EPA)

Visoki zvaničnik Bijele kuće izjavio je u srijedu da je do Kine da se “vrati za pregovarački sto” u razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama o bavljenju klimatskim promjenama.

Visoki savjetnik američkog predsjednika Joe Bidena za inovacije u čistoj energiji John Podesta izjavio je da Peking škodi sebi i ostatku svijeta zbog toga što se nije zvanično angažovao sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi AP.

Sporazumi između dva najveća svjetska emitera štetnih gasova bili su od ključnog značaja u postizanju širih međunarodnih sporazuma o rezovima emisije stakleničkih gasova, kao što je Pariški klimatski sporazum iz 2015.

Prvi korak

Podestini komentari novinarima na marginama UN-ovog klimatskog samita u Egiptu uslijedili su dan nakon što je kineski klimatski posrednik Xie Zhenhua optužio SAD za pogoršanje odnosa, s posjetom predsedavajuće Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu, koja Peking vidi kao prkošenje Kini koja smatra taj otok dijelom svoje teritorije.

I Xie i Podesta priznali su da su se neformalni susreti između dvije strane održali u posljednjim sedmicama, čak iako se one razlikuju oko toga ko bi trebao poduzeti prvi korak ka pomirenju.

“Do njih je da se vrate za pregovarački sto”, izjavio je Podesta.

Izvor: Agencije