Wallace: Britanija jača pomoć ukrajinskim vojnicima tokom zime

Ukrajina i dalje napreduje na istoku zemlje i polako ali sigurno steže obruč oko Hersona na jugu. To je teška borba, rekao je britanski ministar odbrane.

Wallace: Zima se približava i to je važan izazov za obje strane (Reuters)

Velika Britanija povećat će pomoć ukrajinskim vojnicima tokom zime s obzirom na to da predstoji ključna bitka za Herson i pristižu mobilizirani ruski vojnici, rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Wallace se pridružio glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na obuci ukrajinskih vojnika u jugoistočnom engleskom gradu Lyddu, pošto je Britanija objavila da je poslala Ukrajini još 12.000 vreća za spavanje za jako hladno vrijeme.

“Zima se približava i to je važan izazov za obje strane”, rekao je.

“Stoga smo odlučni pružiti ukrajinskim vojnicima najbolje osnovne vještine jer već znamo da ruska vojska to ne radi”, dodao je Wallace, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Teška borba’

Ukrajinske snage jačaju pritisak na ruske jedinice u južnoj Hersonskoj oblasti koju je Moskva okupirala u februaru, jedino mjesto na zapadnoj obali Dnjepra na kojem je Rusija prisutna.

Rusija je zadnjih mjeseci ondje jako pojačala svoje snage dok ukrajinski vojnici pokušavaju napredovati.

“Ne bih se iznenadio da u idućih nekoliko sedmica uspješno dođu do te strane rijeke”, rekao je Wallace govoreći o ukrajinskim jedinicama, dodajući da je zato toliko važno nastaviti slati im opremu i pomoć.

“Ukrajina i dalje napreduje na istoku zemlje i polako ali sigurno steže obruč oko Hersona na jugu. To je teška borba”.

Sastanak Stolteberga i Sunaka

Stoltenberg, koji je rekao da će i saveznici NATO-a pružati pomoć ukrajinskim jedinicama tokom zimskih mjeseci, sastat će se kasnije tokom dana u Londonu s premijerom Rishijem Sunakom s kojim će razgovarati o budućnosti Sjevernoatlantskog saveza.

Stoltenberg je prvi strani čelnik koji će se sastati sa Sunakom u Ulici Downing. Sastanak će se održati u trenutku kada se Britanija priprema revidirati svoje odbrambene prioritete, a vlada razmatra rezanje potrošnje.

Sunak je rekao da će Britanija ostati jedan od temelja NATO-a, ali i da Savez mora evoluirati kako se mijenjaju izazovi.

Britanska vlada iznijet će 17. novembra prijedlog budžeta koji će obuhvaćati smanjenja potrošnje i povećanja poreza, što će dovesti u pitanje cilj potrošnje 3 posto BDP-a na odbranu do 2030.

Izvor: Agencije