SAD i Kina obećavaju da će raditi za klimu, zemlje Juga nestrpljive

Na svjetskoj konferenciji Ujedinjenih naroda o klimi – COP27 siromašne zemlje zahtijevaju finansijsku pomoć, koja bi mogla dostići ‘astronomske visine’.

Solidarnost mora biti pretočena u finansijske obaveze, posebno za siromašne zemlje (EPA)

Američki predsednik Joseph Biden ostat će “odlučan” u borbi protiv klimatskih promjena bez obzira na ishod izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, obećao je njegov izaslanik na svjetskoj konferenciji Ujedinjenih naroda o klimi – COP27, gdje zemlje Juga zahtijevaju finansijsku pomoć koja bi mogla dostići “astronomske visine”.

“Klimatska kriza ne ugrožava samo našu infrastrukturu, naše ekonomije ili našu bezbjednost – ona ugrožava svaki aspekt našeg svakodnevnog života”, upozorio je američki izaslanik za klimu John Kerry trećeg dana konferencije u egipatskom ljetovalištu Sharm El-Sheikh, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Pomoć siromašnim zemljama

“Predsjednik Biden je odlučniji nego ikada da nastavi ono što radimo”, bez obzira na ishod međuizbora u SAD-u, i priznaje “posebnu odgovornost” svoje zemlje prema zemljama u razvoju, rekao je.

Biden nije došao u Egipat u isto vrijeme kada i ostali lideri, očekujući ishod međuizbora na sredini svog mandata, presudnih za njegovu političku budućnost.

Međutim, on će u petak doći na sastanak COP27.

Također, u odsustvu kineskog predsednika Xi Jinpinga, njegov izaslanik za klimu Xie Zhenhua je ponovo potvrdio “odlučnost Kine da aktivno učestvuje u globalnom upravljanju klimom”, dok obnovljene tenzije između Pekinga i Washingtona izazivaju strahovanja.

Ključna tačka dvosedmičnih pregovora o klimi – pitanje gubitaka i štete koje su pretrpjele zemlje Juga zvanično je stavljeno na dnevni red.

“To je samo korak”, upozorio je u utorak premijer Antigve i Barbude Gaston Browne u ime Alijanse malih otočkih država (Aosis), ugroženih porastom nivoa svjetskih okeana i mora.

Guterres: Sarađuju ili nestajemo

Rasprava protiče u svjetlu sve hitnije katastrofe, s historijskim poplavama u Pakistanu ove godine, sušom i opasnosti od gladi na Afričkom rogu i s rekordnom vrućinom u Evropi ljetos.

Generalni sekretar UN-a je u ponedjeljak pozvao lidere da “sarađuju ili nestajemo!”

“To je ili pakt klimatske solidarnosti ili pakt o kolektivnom samoubistvu”, kazao je Antonio Guterres.

Solidarnost mora biti pretočena u finansijske obaveze, posebno za siromašne zemlje, što je finansijsko pitanje o kojem se žestoko raspravlja na COP27.

Izvor: Agencije