Međuizbori u SAD-u: Republikanci blizu osvajanja Zastupničkog doma

Projekcije američkih medija pokazuju da republikanci imaju značajnu prednost u borbi za Zastupnički dom, dok je utrka za Senat neizvjesnija.

Uoči izbora ispitivanja su ukazivala na vjerovatan poraz demokrata u borbi za Donji dom (EPA)

Republikanci bi mogli odnijeti pobjedu nad demokratama na međuizborima za Zastupnički dom američkog Kongresa, što postaje sve izglednije kako pristižu rezultati.

Iza ponoći po istočnom vremenu u SAD-u, republikanci su imali prednost nad demokratama – 200 naprema 172 mjesta, a za većinu je potrebno 218 od ukupno 435.

Ti rezultati mijenjaju se iz minute u minutu, ali republikanci su od početka u vodstvu.

Utrka u Senatu je neizvjesna, pošto trenutno, prema projekcijama CNN-a, dvije vodeće stranke u SAD-u imaju po 48 mjesta, a demokratama nedostaju još dvije države da bi došli do brojke 50, koja im garantuje većinu, jer u slučaju da bude 50:50, imaju dodatni glas demokratske potpredsjednice SAD-a Kamale Harris (50+1).

Države za koje se vjeruje da se vodi ključna borba su Nevada, Arizona, Georgia i Wisconsin.

Senatski izbori u Georgiji gotovo će sigurno biti odlučeni u drugom krugu početkom decembra, objavili su tamošnji izborni dužnosnici. Prema državnom zakonu, ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, kreće se u drugi krug između dva najbolja kandidata.

Demokrate su blizu pobjede u Arizoni, dok su republikanci u prednosti u Wisconsinu i Nevadi, ali još ništa nije riješeno.

Do sada je Zastupnički dom bio većinski demokratski, imali su 222 zastupnika, u odnosu sa 213 republikanskih.

No, već i uoči izbora ispitivanja su ukazivala na vjerovatan poraz demokrata u borbi za Donji dom.

‘Izmjene’ na Floridi, u Georgiji i Virginiji

Republikanci su pritom preuzeli tri mjesta koja su ranije držale demokrate, objavio je Edison Research, prenosi Hina.

Što se tiče izbora za Senat, koji su neizvjesniji, nekoliko republikanskih senatora vrlo je lako ponovo izabrano.

Za sada, demokrate su uspjele osvojiti dva mjesta koja su ranije držali republikanci, dok su republikanci osvojili čak sedam koje su prije držale demokrate, prenosi Tanjug.

Republikanci su “preoteli” mjesta u Zastupničkom domu na Floridi, u Georgiji i Virginiji.

No, inicijalni rezultati za sada ne narušavaju ravnotežu snaga u Senatu, koja je 50-50 i trenutno ga kontroliraju demokrate, zbog dodatnog glasa potpredsjednice SAD-a Kamale Harris.

U utorak se na međuizborima bira 35 senatora i borba je vrlo neizvjesna; ta mjesta sada drži 21 republikanac i 14 demokrata.

U borba za Senat u Pennsylvaniji demokrata John Fettermana odnio je značajanu pobjedu nad republikancem, poznatim ljekarom i tv-zvijezdom Mehmetom Ozom.

Republikancu od 89 godina osmi mandat

Izrazito važna utrka za Senat u toj državi naginje demokratama, tvrdi CBS, što znači da demokratski kandidat trenutno drži malu prednost pred protivnikom, no to se može vrlo lako promijeniti, kako se nastavlja prebrojavanje glasova.

Prvo veće senatsko razočaranje za demokratskog predsjednika Joea Bidena na međuizborima bio je izbor republikanca J. D. Vancea za senatora u Ohiju, prema procjenama američkih medija.

Taj bivši vojnik, autor uspješne knjige o bijeloj srednjoj klasi, pobijedio je demokrata Tima Ryana.

Republikanac Chuck Grassley, kojem je 89 godina, senator iz Iowe od 1981. godine, osvojio je u utorak osmi mandat, nakon najneizvjesnije utrke u 42 godine s demokratom i bivšim visokim vojnim oficirom Michaelom Frankenom.

Interesantan poraz dogodio se u Virginiji, gdje je, prema projekcijama CNN-a, Elaine Luria, članica komisije koja istražuje smrtonosne nerede na Capitolu 6. januara 2021. godine, izgubila mjesto u Zastupničkom domu.

DeSantis potencijalni protukandidat Trumpu

Za guvernera Floride ponovo je izabran republikanac Ron DeSantis, potencijalni protukandidat Donaldu Trumpu za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine.

Zvijezda u usponu tvrde desnice, DeSantis je bez problema pobijedio u toj saveznoj državi protiv bivšeg guvernera Charlieja Crista, nekadašnjeg republikanca koji je promijenio stranku.

Bivši vojnik s uglađenim imidžom porodičnog čovjeka, DeSantis nudi značajan kontrast burnom stilu Trumpa.

Kako je borba za kontrolu nad Senatom vrlo neizvjesna, moglo bi proći i nekoliko dana prije nego bude jasan pobjednik.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada