Macron: Francuska mora biti nezavisna nuklearna sila

Francuska želi da bude nezavisna, poštovana, agilna sila u srcu Evrope sa jakim vezama sa NATO savezom, rekao je francuski predsjednik.

Macron: Evropa više nije zaštićena od raketa i dronova (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je da vojna strategija Francuske do kraja decenije mora biti fokusirana na jačanje zemlje kao nezavisne, poštovane nuklearne sile.

“Evropa više nije zaštićena od raketa i dronova. I moramo da prihvatimo ovu realnost”, rekao je Macron, govoreći na nosaču helikoptera Diksmuide, usidrenom u mediteranskoj vojnoj bazi Toulon u kojoj se nalazi više od 24.000 francuskih vojnika, prenosi Tanjug.

Obilazak najnovije francuske nuklearne podmornice

Predstavljajući nacionalni strateški plan Francuske, koji bi trebalo da definiše kako će odbrana zemlje izgledati 2030. godine, Macron je kazao da agresija Rusije na Ukrajinu možda prethodi širim geopolitičkim rivalstvima i budućnosti.

“Francuska želi da bude nezavisna, poštovana, agilna sila u srcu Evrope sa jakim vezama sa NATO savezom”, rekao je Macron.

Macron bi trebao obići najnoviju francusku nuklearnu podmornicu Suffren, prije nego što se sastane sa pripadnicima francuske mornarice.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada