Hiljade radnika štrajkuje u Atini zbog rastuće inflacije

To je posljednja radnička akcija u Evropi, gdje su rastući životni troškovi i poskupljenja cijena energenata doveli do štrajkova.

Kratki sukobi izbili su pred parlamentom između demonstranata, koji su bacali zapaljive bombe, i policije za suzbijanje nemira koja je ispaljivala suzavac (EPA)

Grčki radnici u srijedu su krenuli u jednodnevni štrajk, zahtijevajući veće plate kako bi se nosili s rastućom inflacijom, dok evropske cijene energenata i troškovi života vrtoglavo rastu, izazivajući industrijsku akciju i proteste širom kontinenta.

U Atini je hiljade ljudi marširalo gradom u drugom 24-satnom napuštanju radnih mjesta zbog rastuće inflacije, od kojih su neki nosili transparenrte na kojima je pisalo “Ne otpuštanjima, ne rezovima plata”.

Kratki sukobi izbili su pred parlamentom između demonstranata, koji su bacali zapaljive bombe, i policije za suzbijanje nemira koja je ispaljivala suzavac.

Rastući životni troškovi

To je, prema Reutersu, posljednja radnička akcija u Evropi, gdje su rastući životni troškovi i poskupljenja cijena energenata doveli do štrajkova u ovom mjesecu u Britaniji, Francuskoj, Španiji i Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, prenosi Hina.

Grčka ekonomija zabilježila je skoro dvostruko viši rast nego u eurozoni u ovoj godini zahvaljujući ponovnom turističkom bumu, ali je inflacija na skoro trodecenijskom vrhuncu od 12 posto, među najvišim u 19 država članica eurozone.

Izvor: Agencije