Trudeau: Kina se ‘agresivno igra’ s demokratijama

Kina igra ‘agresivne igre’ s demokratijama i kanadskim institucijama, upozorio je kanadski premijer nakon objave o upletanju Kine u kanadske izbore.

Poduzeli smo značajne mjere za jačanje integriteta naših izbornih procesa i naših sistema, rekao je Justin Trudeau (Reuters)

Kina igra “agresivne igre” s demokratijama i kanadskim institucijama, upozorio je kanadski premijer Justin Trudeau nakon objave o upletanju Kine u kanadske izbore.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je lokalni televizijski kanal Global News izvijestio da je Peking finansirao “tajnu mrežu” kandidata na nedavnim izborima te nekoliko dana nakon što su vlasti počele istraživati ​​ilegalne kineske policijske stanice u području Toronta, prenosi Hina.

“Poduzeli smo značajne mjere za jačanje integriteta naših izbornih procesa i naših sistema i nastavit ćemo ulagati u borbu protiv miješanja u izbore, protiv stranog miješanja u naše demokratije i institucije”, rekao je Trudeau novinarima.

“Nažalost, vidimo da zemlje, državni akteri iz cijelog svijeta, bilo da je riječ o Kini ili drugima, nastavljaju igrati agresivne igre s našim institucijama, s našim demokratijama”, kazao je kanadski premijer.

Global News je izvijestio, pozivajući se na anonimne izvore, da su obavještajni dužnosnici rekli Trudeauovoj vladi da Kina nastoji utjecati na njen demokratski proces.

Navodi se da je Peking usmjeravao prenose sredstava preko zastupnika iz Ontarija i drugih na najmanje 11 saveznih izbornih kandidata i kineskih operativaca koji su radili kao njihovi saradnici u kampanji.

Kina negira ilegalne aktivnosti

Global News također navodi da je Peking nastojao postaviti agente u urede parlamentarnih zastupnika kako bi utjecali na politiku.

Kraljevska kanadska konjička policija objavila je u oktobru da istražuje izvještaje o “kriminalnim aktivnostima u vezi s ‘policijskim’ stanicama”.

Španska grupa za ljudska prava Safeguard Defenders tvrdi da kineska policija koristi policijske stanice za izvođenje operacija na stranom tlu i vršenje pritiska na kineske državljane da se vrate u Kinu i suoče s krivičnim optužbama.

Kina negira ilegalne aktivnosti i tvrdi da te lokacije nude usluge poput obnavljanja vozačke dozvole kineskim državljanima u inostranstvu.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na redovnom brifingu za novinare u utorak da Kina “nema interesa” za unutrašnja pitanja Kanade.

“Međudržavni odnosi mogu se graditi samo na uzajamnom poštovanju, ravnopravnosti i obostranoj koristi”, kazao je.

“Odnosi Kine i Kanade nisu izuzetak. Kanada bi trebala prestati iznositi primjedbe koje štete kinesko-kanadskim odnosima”, naglasio je glasnogovornik.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada