Švedski premijer traži tursko odobrenje za prijem u NATO

Turska je najavila da će blokirati švedsku kandidaturu za članstvo u NATO-u ako ta zemlja ne prekine podršku kurdskom YPG-u.

Erdogan treba primiti premijera Kristerssona u predsjedničkoj palati u Turskoj u utorak poslije podne nakon čega će se njih dvojica obratiti javnosti (Reuters)

Švedski premijer Ulf Kristersson zatražit će u utorak tursko odobrenje za prijem svoje zemlje u NATO na sastanku u Ankari s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom koji je taj proces zaustavio i optužio Švedsku da štiti pripadnike oružanih grupa.

Zajedno s Finskom Švedska je u maju podnijela kandidaturu za članstvo u NATO-u zbog ruske agresije na Ukrajinu i širenja ruske prijetnje, no Turska je zaprijetila da će se usprotiviti njihovu članstvu optužujući Stockholm da štiti zabranjenu Radničku stranku Kurdistana (PKK) i druge grupe, prenosi Hina.

Predstavnici tri zemlje potpisali su u junu memorandum o ukidanju turskog veta ako Švedska i Finska uklone razloge za zabrinutost.

Erdogan treba primiti premijera Kristerssona u predsjedničkoj palati u Turskoj u utorak poslije podne nakon čega će se njih dvojica obratiti javnosti.

Distanciranje od YPG-a

Ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je za švedski radio u subotu da će se nova vlada Švedske distancirati od sirijske kurdske milicije YPG u sklopu nastojanja da dobiju tursku dozovolu za ulazak u Sjevernoatlantski odbrambeni savez.

Turska smatra YPG produženom rukom PKK-a, stranke koja je 1984. počela pobunu protiv turske države i koju Ankara, ali i Evropska unija te Sjedinjene Američke Države smatraju terorističkom grupom.

Švedska je zajedno sa SAD-om i drugim članicama NATO-a podržala YPG u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Iraku.

Turska je najavila da će blokirati švedsku kandidaturu ako ta zemlja ne prekine podršku YPG-u.

Kandidaturu Švedske prihvatilo je 28 od 30 članica NATO-a.

Švedska i Finska izrazile su ove sedmice uvjerenje da će i Mađarska podržati njihov prijem.

U kolumni za švedski list Aftonbladet u ponedjeljak, Erdoganov predstavnik za komunikaciju Fahrettin Altun napisao je da Kristerssonov posjet Turskoj smatra “historijskom prilikom” za švedsku kandidaturu u NATO.

“Oprezno smo optimistični da će švedska vlada poduzeti konkretne korake u uklanjanju zabrinutosti zbog terorizma”, napisao je Altun.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada