NI: Šta vojne izmjene u Kini znače za Aziju

Opasni regionalni sigurnosni razvoji događaja u Istočnoj Aziji odigrali su odlučujuću ulogu u nedavnim vojnim prilagodbama koje je izvršila Kina, piše Atul Kumar.

Zbog promjena unutar Centralne vojne komisije te novih članova u Centralnom komitetu, Kumar navodi da susjedi Kine trebaju biti oprezni u narednom periodu (Reuters)

Opasni regionalni sigurnosni razvoji događaja u Istočnoj Aziji odigrali su odlučujuću ulogu u nedavnim vojnim prilagodbama koje je izvršila Kina, piše Atul Kumar u autorskom tekstu objavljenom u The National Interestu.

On je naveo da je nastavak “erozije” kineske relativne dominacije na granici, te rastuća prijetnja Indije jugozapadnoj regiji Kine te polu-neprijateljski sigurnosni kontekst na Indo-Pacifiku faktori koji su Peking natjerali da prizna, na 20. Nacionalnom kongresu Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, da su potrebne vanredne vojne prilagodbe, kako bi se osigurala zaštita strateških interesa, što je dovelo do određenih promjena u sastavu CK-a i povećanog broja predstavnika iz reda vojske Narodnooslobodilačke armije Kine.

Osim toga, kinesko vrhovno vojno administrativno tijelo, Centralna vojna komisija, doživjelo je sveobuhvatnu rekonstrukciju, a pridružila su se četiri nova člana. Ovaj preustroj u višem kineskom vojnom vodstvu odražava promjenu percepcije prijetnje Pekinga na Indo-Pacifiku. To bi moglo dovesti do varijacija u ciljevima kineske vojne modernizacije, dodatno utječući na regionalnu sigurnosnu situaciju, piše autor.

Kumar je istaknuo da se novi Centralni komitet Komunističke partije Kine sastoji od 205 članova, uključujući 43 vojna predstavnika, u usporedbi sa 41 predstavnikom u prethodnom komitetu.

Naveo je da je gotovo polovina predstavnika grupe dolazi iz Vojske, dok je ostatak pripao Ratnoj avijaciji, Mornarici, Snagama strateške podrške, sistemu logističke podrške, raketnim snagama i Narodnoj oružanoj policiji.

Kumar je naveo da je mornarica udvostručila svoje predstavnike na osam u novom komitetu, dok je broj predstavnika zračnih snaga ostao nepromijenjen, sa šest predstavnika.

On u autorskom tekstu naveo da je vodstvo Zapadne regije, koja je najveća vojna regija u Kini, poslalo sedam članova u vodstvo centralne vlasti, znajući da je 10 članova Centralnog komiteta ili služilo na istaknutim položajima u vodstvu Zapadne regije ili su imali veze s njim, a od ovih članova sedam su predstavnici vojske. Zapadna regija, odnosno pristustvo članova koji dolaze iz nje, ima veliku mogućnost da utječe na buduće sigurnosne politike Kine.

Važnost jugozapada

To dodatno pojačava dojam da jugozapadna granica Kine sve više dobiva na važnosti u diskursu nacionalne sigurnosti.

Ujedno, predstavnici Vojske su preuzeli dominaciju u redovima Centralne vojne komisije, što će također utjecati na razvoj budućih kineskih planova.

Kumar je istaknuo da su politički i vojni čelnici u Kini uvijek podržavali doktrinu zajedničkog vojnog djelovanja, te posebno naveo da je predsjednik Xi Jinping 2015. godine pokrenuo sveobuhvatnu reformsku kampanju za vrhovno vodstvo kako bi omogućio dublju i bržu integraciju koncepata zajedničke vojne akcije za djelovanje u okviru Narodnooslobodilačke vojske.

Ono što on navodi jeste da je potrebno imati na umu da je za Kinu duga historija kopnenih sukoba omogućila kopnenim snagama da dugo kontroliraju hijerarhiju unutar vojnog zapovjedništva.

Tokom posljednjeg kongresa Komunističke partije – piše Kumar – predsjednik Xi Jinping je naglasio da će kineska vojska nastaviti put razvoja zajedničke borbene sposobnosti poduzimanjem nekoliko strateških mjera, uključujući razvoj informacijskog sistema, mehanizama umjetne inteligencije i hipersonični raketni sistem.

Zbog promjena unutar Centralne vojne komisije te novih članova u Centralnom komitetu, Kumar navodi da susjedi Kine trebaju biti oprezni u narednom periodu.

Izvor: Agencije