Biden čestitao Netanyahuu pobjedu na izborima

Američki predsjednik ponovo je potvrdio snagu bilateralnog partnerstva SAD-a i Izraela te istakao svoju nepokolebljivu podršku izraelskoj sigurnosti.

Peti izbori u Izraelu za manje od četiri godine imali su za rezulltat povratak Netanyahua (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden čestitao je bivšem izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu pobjedu na izborima i rekao da će Washington pažljivo pratiti kako će Netanyahu formirati vladu.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da je Biden ponovo potvrdio snagu bilateralnog partnerstva i istakao svoju nepokolebljivu podršku izraelskoj sigurnosti, prenio je Reuters.

“Nastavit ćemo da pažljivo pratimo proces formiranja vlade”, kazala je Jean-Pierre.

Netanyahu je, nakon tog poziva, napisao na Twitteru da je rekao Bidenu da mogu da sklope više mirovnih sporazuma i da se nose sa “prijetnjom iranske agresije”.

Peti izbori u četiri godine

Izrael je tokom prethodnog mandata Netanyahua normalizovao veze sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom uz posredstvo SAD-a, navela je agencija.

Peti izbori u Izraelu za manje od četiri godine imali su za rezulltat povratak Netanyahua, kojeg sada podržavaju manje ultranacionalističke i vjerske stranke.

Politički blok Netanyahua osvojio je 64 mandata u Knessetu, koji ima 120 mjesta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada