Sjeverna Koreja optužila Seul i SAD za otvorene provokacije

Stotine američkih i južnokorejskih ratnih aviona, uključujući bombardere B-1B, sudjelovali su u vježbi ‘Vigilant Storm’.

Prošle sedmice je Sjeverna Koreja testirala više projektila (Reuters)

Vojska Sjeverne Koreje saopćila je u ponedjeljak da su nedavne vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Američkih Država bile “otvorena provokacija” , a odgovorila je mjerama koje simuliraju napade na njihove zračne baze i ratne letjelice, objavio je državni medij KCNA.

Prošle sedmice je Sjeverna Koreja testirala više projektila, uključujući mogući neuspjeli interkontinentalni balistički projektil (ICBM), te ispalila stotine artiljerijskih granata u more, dok su Južna Koreja i SAD provodile šestodnevne zračne vježbe do subote, prenosi Hina.

‘Namjerna eskalacija napetosti’

Vježbe “Vigilant Storm” bile su “otvorena provokacija, s ciljem namjerne eskalacije napetosti” i “opasna ratna vježba vrlo agresivne prirode” prema Sjevernoj Koreji, saopćio je Glavni štab Korejske narodne armije u izjavi koju je prenio službenik agenciji KCNA.

Stotine američkih i južnokorejskih ratnih aviona, uključujući bombardere B-1B, sudjelovali su u vježbi ‘Vigilant Storm’.

Bio je to prvi put da su avioni B-1B letjeli na Korejski poluotok od decembra 2017. godine.

Izvor: Agencije