Scholz odbija ‘svjetski preporod fosilnih izvora energije’

Ruska invazija na Ukrajinu i njene posljedice na opskrbu energentima u Njemačkoj nagnale su Berlin da privremeno otvori termoelektrane na ugalj.

Scholz misli da tranzicija prema obnovljivim izvorima energije „nije samo klimatski, ekonomski i ekološki", nego i "sigurnosni imperativ" (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak je na COP27 u Egiptu odlučno odbio bilo kakav “svjetski preporod fosilnih izvora energije”, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

„Ne treba doći do preporoda fosilnih energija u svijetu. U ime Njemačke poručujem: Neće ga biti”, istakao je na samitu o klimi u Šarm el-Šeiku Scholz čija je država među najvećim evropskim emiterima stakleničkih plinova.

„Nama je više nego ikad jasno da budućnost pripada energiji vjetra, sunca i zelenog vodika”, dodao je kancelar Njemačke.

Otvorene termoelektrane

Ruska invazija na Ukrajinu i njene posljedice na opskrbu energentima u Njemačkoj nagnale su Berlin da privremeno otvori termoelektrane na ugalj. No, one će raditi, istakao je Scholz, samo “kratko vrijeme”.

„Odlučni smo u nakani da napustimo ugalj”, poručio je socijaldemokratski kancelar, čelnik koalicije u koju ulaze Zeleni i liberali.

Vlada Njemačke je odlučila produžiti rad nekoliko elektrana na ugalj do proljeća 2024. godine, ali zadani cilj napuštanja te vrste energije do 2030. i dalje je na snazi.

Sigurnosni imperativ

Scholz misli da tranzicija prema obnovljivim izvorima energije „nije samo klimatski, ekonomski i ekološki”, nego i “sigurnosni imperativ” kojem u prilog svjedoči njemačka ovisnost o ruskim energentima.

„Zbog svega toga glavna zadaća naše epohe je još žurnija, a to je ograničiti zagrijavanje planeta na 1,5 stepeni”, dodao je njemački čelnik koji vjeruje da će njegova zemlja “do 2045.” biti ugljično neutralna.

Izvor: Agencije