Osnivač grupe Wagner priznao miješanje u američke izbore

Miješali smo se, miješamo se, i nastavit ćemo se miješati, pažljivo, precizno, hirurški i na naš način, kao što to znamo, kaže Jevgenij Prigožin.

Prigožin (lijevo) se često opisuje kao 'Putinov kuhar', zbog kompanije koja sa Kremljom ima ugovore o cateringu (Reuters)

Ruski biznismen Jevgenij Prigožin priznao je miješanje u američke izbore, te dodao da će to nastaviti raditi i u budućnosti, u prvom priznanju takve vrste od osobe u koju je Washington uperio prst za pokušaje utjecaja na američku politiku.

U komentaru Službe za odnose sa javnošću njegove kompanije za catering Concord, Prigožin je rekao: „Miješali smo se (u američke izbore), miješamo se, i nastavit ćemo se miješati. Pažljivo, precizno, hirurški i na naš način, kao što to znamo“.

Prigožin se često opisuje kao „Putinov kuhar“, zbog kompanije koja sa Kremljom ima ugovore o cateringu.

Sankcije SAD-a, Britanije i EU-a

U SAD-u je formalno optužen da sponzorira “farme trolova” u Rusiji koje nastoje utjecati na politiku.

State Department je u julu ponudio nagradu od deset miliona dolara za informacije o Prigožinu u vezi s “miješanjem u američke izbore”, a obuhvaćen je američkim, britanskim i evropskim sankcijama, piše Hina, pozivajući se na Reuters.

U septembru, Prigožin je priznao da je osnovao plaćenićku grupu Wagner, koja je aktivna u Ukrajini, Siriji i afričkim zemljama.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada