Novi pogranični sukobi između Armenije i Azerbejdžana pred pregovore

Dvije zemlje se međusobno optužuju za nove napade, u kojima, kako tvrde, nije bilo žrtava.

Na granici dvije zemlje redovno izbijaju sukobi (Reuters)

Armenija i Azerbejdžan u ponedjeljak su se međusobno optužili za nova pogranična granatiranja, pred pregovore u Washingtonu kojima se želi okončati sukob u kojem su zadnjih mjeseci poginule stotine ljudi.

Ministri vanjskih poslova dvije zemlje trebali bi u ponedjeljak u SAD-u započeti pregovore pod pokroviteljstvom američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

Prije sedmicu su armenski premijer Nikol Pašinjan i azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev obećali da “neće koristiti silu”, na samitu u Rusiji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

No, u noći sa nedjelje na ponedjeljak “jedinice azerbejdžanskih oružanih snaga otvorile su vatru… na armenske položaje u istočnom sektoru granice”, priopćilo je armensko ministarstvo odbrane, dodajući da pritom “nije bilo žrtava”.

Teški mirovni pregovori

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane optužilo je pak armenske snage da su otvorile vatru “iz lakog oružja različitog kalibra” na njihove položaje, pri čemu također nije bilo žrtava.

Na granici dvije zemlje redovno izbijaju sukobi.

U septembru je poginulo 286 ljudi na obje strane pa su porasle bojazni od novog rata poput onog 2020. kada je poginulo više od 6.500 ljudi.

Od 2020. vode se teški mirovni pregovori s nekoliko paralelnih inicijativa.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada