Guterres: Ili pakt o klimatskoj solidarnosti ili pakt o kolektivnom samoubistvu

Svijet se opasno približava tački bez povratka koja će klimatske promjene učiniti nepovratnim, upozorio je generalni sekretar UN-a.

Guterres je Sharm El Sheikhu pozvao na historijski pakt između razvijenih i ekonomija u razvoju  (Reuters)

Svijet ima dvije opcije – pakt o klimatskoj solidarnosti ili pakt o kolektivnom samoubistvu, upozorio je u ponedjeljak generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres na klimatskom skupu COP27 u Egiptu.

Guterres je u govoru u Sharm El Sheikhu kazao kako se svijet opasno približava tački bez povratka koja će klimatske promjene učiniti nepovratnim, a da se čovječanstvo „na autocesti prema klimatskom paklu kreće s nogom na papučici gasa“.

U svom govoru punom upozorenja Portugalac je naglasio kako je „dobra vijest“ da svijet ima znanje, finansije i tehnološka sredstva za borbu protiv klimatskih promjena te da prilika još nije propuštena.

Ono što je potrebno u „ključnom desetljeću”, u kojem će bitka s klimatskim promjenama biti “dobivena ili izgubljena” , veće su zajedništvo i međunarodna solidarnost, istaknuo je Guterres, prenosi Hina.

Rekao je kako je svijet suočen sa mnogim krizama, no da ona klimatska zbog toga ne smije biti gurnuta u drugi plan, naročito jer je velik dio aktualnih sukoba povezan s „klimatskim haosom“.

„Rat u Ukrajini razotkrio je velik rizik naše ovisnosti o fosilnim gorivima“, naglasio je.

Prekid ovisnosti o fosilnim gorivima

Guterres je stoga u Sharm El Sheikhu, u koji je stiglo više od 120 državnih čelnika, pozvao na „historijski“ pakt između razvijenih i ekonomija u razvoju.

„Ili će biti pakt o klimatskoj solidarnosti, ili onaj o kolektivnom samoubistvu“, dramatičan je bio generalni sekretar UN-a.

Predloženi pakt o klimatskoj sigurnosti sastojao bi se od dodatnih obaveza država prema redukciji emisija te ubrzavanje energetske tranzicije zemalja u razvoju kroz pomoć bogatijih nacija i međunarodnih finansijskih institucija.

Guterres poziva na prekid ovisnosti o fosilnim gorivima i izgradnje elektrana na ugalj u zemljama OECD-a do 2030, a u ostatku svijeta do 2040. godine.

Izdvojio je dvije najveće svjetske ekonomije, Kinu i SAD, kao zemlje s „posebnom odgovornošću“ da se taj pakt ostvari.

Kineski predsjednik Xi Jinping ne dolazi u Egipat, dok američki predsjednik Joe Biden stiže nakon izbora na sredini mandata koji se održavaju u utorak i na kojima bi kontrolu nad dva doma Kongresa mogli preuzeti republikanci neskloni međunarodnoj klimatskoj akciji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada