Biden i Trump lobiraju za podršku uoči ključnih međuizbora

Ankete pokazuju da je većina Amerikanaca zabrinuta za ekonomiju i osjećaj da je zemlja na pogrešnom putu, ohrabrujući republikanske kandidate u okruzima koji su nekada izgledali nedostižni.

Joe Biden i Donald Trump će imati paralelni predizborni skup (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden i njegov prethodnik Donald Trump bore se za podršku glasača na posljednji dan kampanje u ponedjeljak uoči međuizbora, koji će oblikovati ostatak mandata američkog predsjednika i koji bi mogli utrti put povratku u Bijelu kuću njegovog prethodnika.

Bidenove demokrate suočeni su s teškom borbom za ostanak u Kongresu, nakon utrke koju je predsjednik označio kao “definirajući” trenutak za američku demokratiju – iako su problemi poput inflacije uglavnom dominirali kampanjom, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Republikanci su u dobroj poziciji da preuzmu većinu u Zastupničkom domu u utorak, a mnoge demokrate strahuju da će im i Senat izmaknuti kontroli, što će znatno otežati Bidenov posao, jer bi republikanci bili u skoro potpunoj kontroli nad zakonodavstvom tokom njegove posljednje dvije godine u Bijeloj kući.

Bira se svih 435 mjesta u Zastupničkom domu

Ankete pokazuju da je većina Amerikanaca zabrinuta za ekonomiju i osjećaj da je zemlja na pogrešnom putu, ohrabrujući republikanske kandidate u okruzima koji su nekada izgledali nedostižni.

Svih 435 mjesta u Zastupničkom domu se biraju, a trećina u Senatu od 100 članova, prenosi AFP.

“Uobičajeno je da ona stranka koja je u Bijeloj kući gubi tokom međuizbora, ali realnost je da još uvijek imamo šanse, ne samo da zadržimo Senat, već i da zaista dobijemo veliki broj mjesta u Kongresu”, rekao je Cory Booker iz New Jerseya za ABC u nedjelju.

Demokratskim kandidatima dat je zamah u predizbornoj kampanji nastupima najpopularnijih starijih državnika stranke, uključujući prethodne predsjednike Baracka Obamu i Billa Clintona.

Republikanci imaju manji spisak svojih političkih velikih igrača, a fokus kampanje se posljednjih sedmica okrenuo Trumpu, koji je najavljivao da bi se možda ponovo mogao kandidirati za predsjednika 2024. godine.

‘Ovo će biti poziv za buđenje predsjednika Bidena’

Biden i Trump će imati paralelni predizborni skup: predsjednik će govoriti na skupu u blizini glavnog grada u Marylandu, dok će Trump voditi kampanju u turbulentnoj utrci za Senat u Ohiou.

Od ljeta demokrate gube na popularnosti, a ankete pokazuju izglede da će republikanci dobiti dvocifrenu većinu u Zastupničkom domu.

“Ovo će biti poziv za buđenje predsjednika Bidena”, rekao je Glenn Youngkin, republikanski guverner Virginije.

Utrka oko mjesta u Senatu je neizvjesnija, ali nade demokrata da će zadržati Gornji dom, koji kontroliraju zahvaljujući glasovima potpredsjednice Kamale Harris, vise o koncu.

Izvor: Agencije