Britancima neradni dan povodom krunidbe kralja

Charles III je automatski postao kralj nakon smrti svoje majke u septembru, ali velika ceremonija krunidbe održat će se na proljeće.

Ceremonija će se održati u Westminsterskoj opatiji (Reuters)

Britanski premijer Rishi Sunak potvrdio je da će se krunidba kralja Charlesa III proslaviti dodatnim neradnim danom širom zemlje, nedugo nakon same krunidbe 6. maja. Neradni dan će biti ponedjeljak, 8. maj, javlja Reuters.

Charles (73) je automatski postao kralj nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete u septembru, ali velika ceremonija krunidbe za njega i njegovu suprugu Camillu održat će se sljedeće godine, prenosi Hina.

Krunidba pokojne kraljice 1953. također je bila razlogom za dodatni neradni dani, a odobravanje jednog dana 2023. slijedi tu tradiciju, saopćio je ured premijera, što će dati vremena porodicama i zajednicama da uživaju u historijskom događaju.

“Krunidba novog monarha jedinstven je trenutak za našu zemlju”, smatra premijer Sunak.

‘Historijska prilika’

“U znak počasti za ovu historijsku priliku, sa zadovoljstvom mogu najaviti dodatni neradni dan za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo sljedeće godine”, objavio je Sunak.

Ceremonija će se održati u londonskoj Westminsterskoj opatiji gdje su se krunisali kraljevi i kraljice Engleske, a kasnije Britanije i Ujedinjenog Kraljevstva, sve od Williama Osvajača 1066.

Charles je 41. monarh u lozi koja vuče svoje porijeklo od Williama, a on će biti najstariji monarh ikad okrunjen.

Ove godine Britanija je imala dva dodatna neradna dana – jedan za proslavu platinastog jubileja kraljice Elizabete u junu, a drugi na dan njenog sprovoda u septembru.

Izvor: Agencije