Premijer Japana traži hitno jačanje vojnih kapaciteta

Izbjegavanje sporova i traženje dijaloga je važno, ali je neophodno biti spreman i na provokacije i prijetnje miru i stabilnosti, rekao je premijer Japana, Fumio Kishida.

Premijer Kishida je ponovio obećanje da će značajno ojačati vojnu sposobnost Japana u roku od pet godina (Reuters)

Premijer Japana Fumio Kishida rekao je da ta zemlja hitno treba ojačati svoje vojne kapacitete kako se povećavaju sigurnosni rizici, uključujući prijetnje od nuklearnog i raketnog napredovanja Sjeverne Koreje i rata u Ukrajini.

Japanske pomorske snage za samoodbranu u nedjelju su održale smotru međunarodne pomorske flote, u kojoj je učestvovalo 18 ratnih brodova iz 12 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kanadu, Indiju, Novi Zeland, Singapur i Južnu Koreju, dok su SAD i Francuska poslale i ratne avione, prenio je Tanjug pisanje AP-a.

Južna Koreja se pridružila prvi put nakon sedam godina, što je najnoviji znak poboljšanja odnosa u jako zategnutim vezama između Tokija i Seoula, navodi američka agencija.

“Sigurnosno okruženje u Istočnom i Južnom kineskom moru, posebno oko Japana, postaje sve ozbiljnije”, rekao je Kishida i istakao pojačano ispaljivanje raketa iz Sjeverne Koreje, uključujući i onu koja je preletila Japan prošlog mjeseca, te rastuću zabrinutost zbog utjecaja u Aziji ruskog napada na Ukrajinu.

‘Nemamo vremena za gubljenje’

Kako je rekao premijer Japana, izbjegavanje sporova i traženje dijaloga je važno, ali je neophodno biti spreman i na provokacije i prijetnje miru i stabilnosti.

On je ponovio svoje obećanje da će značajno ojačati vojnu sposobnost Japana u roku od pet godina.

Kishida je rekao da Japan hitno mora da izgradi više ratnih brodova i poboljša uvjete rada za snage.

“Nemamo vremena za gubljenje”, rekao je Kishida.

Izvor: Agencije