Iran: Novi protesti na univerzitetima u kurdskoj regiji

Najnoviji protest potaknut je smrću kurdske studentice iz Marivana, Nasrin Ghadri, koja je umrla u subotu nakon što ju je policija u Teheranu udarala po glavi.

Protesti, potaknuti sredinom septembra smrću Mahse Amini, pretvorili su se u najveći izazov za klerikalno vodstvo od revolucije 1979. godine (EPA)

Novi protesti izbili su u nedjelju u Iranu na univerzitetima i na većinskom kurdskom sjeverozapadu, održavajući višesedmični pokret protiv režima uprkos žestokom gušenju, javlja AFP.

Protesti, potaknuti sredinom septembra smrću Mahse Amini nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja za žene, pretvorili su se u najveći izazov za klerikalno vodstvo od revolucije 1979. godine, prenosi Hina.

Za razliku od protesta u novembru 2019. godine, ovi se održavaju širom zemlje, raširili su se po društvenim slojevima, univerzitetima, ulicama, pa čak i školama, ne pokazujući znakove popuštanja čak i dok se broj mrtvih približava 200, prema grupi za ljudska prava.

Deseci ranjenih u Marivanu

Druga grupa za zaštitu ljudskih prava, norveški Hengaw, objavio je da su snage sigurnosti otvorile vatru u nedjelju na protestu u Marivanu, gradu u pokrajini Kurdistan, ranivši 35 ljudi.

Najnoviji protest potaknut je smrću kurdske studentice iz Marivana, Nasrin Ghadri, koja je prema Hengawu umrla u subotu nakon što ju je policija u Teheranu tukla po glavi.

Hengaw je objavio da je pokopana u zoru bez pogrebne ceremonije na insistiranje vlasti koje strahuju da bi događaj mogao postati žarište protesta.

Vlasti su nakon toga poslale pojačanje u to područje, dodaje se.

Izvor: Agencije