Biden i Trump podržali svoje kandidate u Pennsylvaniji uoči međuizbora

Najveća imena u američkoj politici – Biden, Trump i Obama – posjetili su Pennsylvaniju u nadi da će preokrenuti ravnotežu u utrci za Senat.

Trump također radi na održavanju vlastitog profila dok razmišlja o još jednoj utrci za Bijelu kuću (AP)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je glasačima u Pennsylvaniji da bi poraz demokrata na međuizborima u utorak imao desetogodišnje posljedice, dok su republikanci, uključujući njegovog prethodnika Donalda Trumpa, poručivali da očekuju veliku pobjedu.

Najveća imena u američkoj politici – Biden, Trump i bivši predsjednik Barack Obama – posjetili su Pennsylvaniju u nadi da će preokrenuti ravnotežu u utrci za Senat između demokratskog guvernera Johna Fettermana i republikanskog liječnika i TV-zvijezde Mehmeta Oza, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ljudi, tri dana su do jednih od najvažnijih izbora u našem životu. Ishod će oblikovati našu zemlju u idućim decenijama, a moć oblikovanja tog ishoda je u vašim rukama”, rekao je Biden pristalicama na Univerzitetu Temple u Philadelphiji. “To je izbor. Izbor između dvije neizmjerno različite vizije Amerike.”

Trumpovo ‘spašavanje američkog sna’

Na skupu u Latrobeu, jugoistočno od Pittsburgha, Trump je iznio niz pritužbi na račun demokrata, u rasponu od načina na koji se stranka nosi s inflacijom do obrazovnih programa koje njegovi pristalice smatraju previše progresivnima.

“Ako želite zaustaviti uništavanje naše zemlje i spasiti američki san, onda ovog utorka morate glasati za republikance na divovski način”, rekao je Trump.

Trump, za kojeg izvori kažu da se priprema pokrenuti utrku za Bijelu kuću, nastavlja tvrditi da je njegov poraz od Bidena 2020. bio rezultat raširene prevare. Više sudova, državnih agencija i članova njegove vlastite administracije odbacili su tu tvrdnju kao neistinitu.

Ipak, ankete pokazuju da značajan broj republikanskih glasača prihvata tu tvrdnju, kao i mnogi kandidati za Kongres, guvernere i državne urede koji nadziru izbornu administraciju.

“Vratit ćemo tu prekrasnu kuću”, rekao je Trump o predsjedničkoj utrci 2024.

Opasna klima

Obraćajući se pristalicama u centru Pittsburgha, Obama je upozorio da je politički motivirani napad prošle sedmice na Paula Pelosija, supruga predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, proizvod retorike pune mržnje.

“Ova navika koju imamo da demoniziramo političke protivnike, da govorimo lude stvari, stvara opasnu klimu”, rekao je Obama, ne spominjući direktno republikance.

Biden je naglasio da je riječ o izboru ‘između dvije neizmjerno različite vizije Amerike’ (AP)

Republikanci tvrde da su demokrate sudjelovale i u političkom nasilju, navodeći raširene proteste protiv rasizma koji su potresli zemlju 2020. Kritizirali su demokrate jer nisu uspjeli zadržati fokus na inflaciji i kriminalu, dvije glavne brige glasača, prema većini anketa.

U nekoliko objava na Twitteru, Oz je kritizirao Fettermana i Bidena jer nisu dovoljno podržali domaću energetsku industriju i obećao da će se boriti protiv inflacije bude li izabran.

“Kao vaš sljedeći senator, fokusirat ću se na pitanja koja su važna glasačima u svim zajednicama, uključujući snižavanje cijena svega, od goriva do namirnica”, napisao je Oz.

Trump sprema još jednu utrku

Trump, koji je bio u Pennsylvaniji kako bi dobio podršku za Oza, republikanskog kandidata za Senat, i republikanskog kandidata za guvernera Douga Mastriana, također radi na održavanju vlastitog profila dok razmišlja o još jednoj utrci za Bijelu kuću.

To bi moglo pripremiti pozornicu za revanš Biden – Trump, iako neke demokrate kažu da bi teški gubici za Bidenovu stranku u utorak mogli povećati pritisak na predsjednika da odstupi i dopusti nekom drugom da nosi stranački plašt 2024.

Utrka Fetterman – Oz u Senatu jedno je od tri kritična takmičenja, uz Georgiju i Nevadu, koja će odrediti hoće li demokrate zadržati svoju, kao žilet tanku, većinu u Senatu, a s time i moć da potvrde Bidenove kandidate za položaje.

Nestranački prognozeri izbora i ankete pokazuju da su republikanci veliki favoriti za osvajanje kontrole u Zastupničkom domu, dok je Senat neizvjestan.

Biden je u Philadelphiji upozorio da će republikanci napasti američke socijalne beneficije ako pobijede i da će raditi na poništavanju nedavnog zakona osmišljenog da snizi cijene lijekova na recept. Žele se riješiti svega što smo upravo uradili, rekao je Biden.

Više od 39 miliona Amerikanaca već je prijevremeno glasalo, bilo lično ili poštom. Izborni dužnosnici upozorili su da bi mogli proći dani nakon utorka dok konačni rezultati ne budu poznati na izborima u kojima se vode veliki bitke, kao što su utrke u Pennsylvaniji i Georgiji.

Obje su stranke dale pažnju na Pennsylvaniju i zbog strateške važnosti i zbog historije birača koji su mijenjali stranke za koje su glasali na posljednja četiri predsjednička izbora.

Izvor: Agencije