Švedska najavila distanciranje od kurdskog YPG-a da udovolji Turskoj

Turska je obećala da će blokirati zahtjev Švedske za pridruživanje NATO-u ako ne prestane podržavati kurdsku miliciju YPG.

Milicija YPG sirijskih Kurda i njen politički ogranak PYD smatraju se produženom rukom Radničke partije Kurdistana (EPA)

Nova švedska vlada distancirat će se od kurdske milicije YPG dok pokušava zadobiti odobrenje Turske za pridruživanje NATO-u, izjavio je švedski ministar vanjskih poslova za Švedski radio.

Milicija YPG sirijskih Kurda i njen politički ogranak PYD smatra se produženom rukom Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je pokrenula pobunu protiv Turske 1980. godine i koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom grupom.

Švedska, zajedno sa SAD-om i nekoliko drugih članica NATO-a, podržava YPG u borbi protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL), prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Turska je, međutim, obećala da će blokirati zahtjev Švedske za pridruživanje NATO-u ako ne prestane podržavati miliciju.

Zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u

“Previše je bliska veza između ovih organizacija i PKK-a da bi to bilo dobro za odnos između nas i Turske”, izjavio je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom za javni servis. “Primarni cilj je članstvo Švedske u NATO-u”.

Ovaj potez dolazi samo nekoliko dana prije nego što premijer Ulf Kristersson treba otputovati u Ankaru kako bi pokušao uvjeriti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da omogući Švedskoj da se pridruži vojnom savezu.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u ovoj godini, kao direktan odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Molbu je odobrilo 28 od 30 članica NATO-a. Nordijske zemlje saopćile su u ovoj sedmici kako su optimistične da će Mađarska također odustati od svojih primjedbi.

Izvor: Agencije