SAD šalje bombardere B-1B na vježbe s Južnom Korejom

Sjeverna Koreja ispalila je četiri balistička projektila kratkog dometa u Žuto more, u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja završavaju šestodnevne zračne vježbe Vigilant Storm.

Bit će to prvi B-1B korišten u američko-južnokorejskim vježbama od 2017. godine (EPA)

Američka ratna avijacija namjerava rasporediti strateške bombardere B-1B u zajedničkoj vojnoj vježbi s Južnom Korejom u subotu, objavila je korejska agencija Yonhap News nakon što je Sjeverna Koreja ispalila 80-ak projektila na pomorsku graničnu zonu.

Seoul i Washington održavaju zračne vježbe “Vigilant Storm” od ponedjeljka, koje su produžene za jedan dan zbog odgovora na, kako ih nazivaju saveznici, sjevernokorejske provokacije.

Bit će to prvi B-1B korišten u američko-južnokorejskim vježbama od 2017. godine, objavio je Yonhap, prema kojem SAD četiri bombardera drži na svom tihookeanskom teritoriju Guamu od kraja oktobra, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sjeverna Koreja ispalila četiri balistička projektila

Sjeverna Koreja ispalila je četiri balistička projektila kratkog dometa u Žuto more u subotu ujutro, objavila je sjevernokorejska vojska, dodavši da su rakete preletjele otprilike 130 kilometara na visini od 20-ak kilometara.

Subotnje lansiranje, između 11.31 i 11.59 po lokalnom vremenu, dogodilo se u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja završavaju šestodnevne zračne vježbe Vigilant Storm koje su započele 31. oktobra.

‘Strateška oprema’

Južna Koreja je zatražila od SAD-a da poveća broj raspoređene “strateške opreme”, koja uključuje nosače aviona, nuklearne podmornice i bombardere velikog dometa poput aviona B-1B.

Američke i južnokorejske vlasti nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentarom.

Južnokorejski ministar odbrane Lee Jong-sup je nakon razgovora s američkim kolegom Llyodom Austinom u Washingtonu rekao da su Sjedinjene Američke Države pristale “povećati učestalost i intenzitet raspoređivanja  strateške opreme u i oko Korejskog poluotoka kako bi ona dosegnula nivo koji odgovara stalnom raspoređivanju te opreme”.

Izvor: Agencije