Papa Franjo u Bahreinu: ‘Treba odbaciti logiku oružja’

Ističući da ‘logiku oružja treba odbaciti’, papa Franjo je rekao: ‘Neka oružje šuti i iskreno se posvetimo miru svuda.’

Papa Franjo će u Bahreinu boraviti do 6. novembra (Anadolija)

Vrhovni poglavar Katoličke crkve i predsjednik Vatikana papa Franjo, koji boravi u posjeti Bahreinu, izjavio je kako “treba odbaciti logiku oružja” i pozvao da “oružje utihne”, prenosi Anadolija.

Papa Franjo je dao izjavu nakon susreta s kraljem Hamedom bin Isa Al Khalifom u palači Sahir u glavnom gradu Manami, objavila je bahreinska državna televizija pozivajući se na Radio Vatikan.

“Došao sam ovdje (Bahrein) probuditi nadu za mir i učestvovati u Forumu dijaloga Istoka i Zapada, organiziranom kako bi ljudi živjeli u miru”, rekao je papa Franjo, koji je bio u prvoj službenoj posjeti Bahreinu.

Navodeći da su ekološki problemi “hitni i tužni”, papa Franjo je rekao kako se moraju poduzeti praktične i dugoročne mjere prije nego bude prekasno i bez prijetnje budućim generacijama.

Jemenski narod pati od ‘zaboravljenog rata’

Naglasio da jemenski narod “pati od zaboravljenog rata” zbog sukoba koji traju već sedam godina između vladinih snaga i milicija Huti u Jemenu.

Ističući da “logiku oružja treba odbaciti”, papa Franjo je rekao: “Neka oružje šuti i iskreno se posvetimo miru svuda.”

Kralj Hamad bin Isa Al Khalifa je, s druge strane, istakao da je ukrajinsko-ruski rat, koji traje od februara, negativno utjecao na svijet u ekonomskom, političkom i sigurnosnom smislu i pozvao da se rat zaustavi.

Papa Franjo će u Bahreinu boraviti do 6. novembra.

Izvor: Agencije