Xi rekao Scholzu da Kina i Njemačka trebaju pojačati saradnju u teškim vremenima

Posjeta njemačkog kancelara je vjerovatno dobrodošao razvoj događaja za kinesko vodstvo, koje će nastojati ojačati odnose s vanjskim svijetom nakon završetka 20. stranačkog kongresa.

Scholz je rekao Xiju da je dobro što su se sastali licem u lice u napetim vremenima, istaknuvši da ruska invazija na Ukrajinu stvara probleme za globalni poredak utemeljen na pravilima (Reuters)

Kineski predsjednik Xi Jinping u petak je istao potrebu za većom saradnjom između Kine i Njemačke u “vremenima promjena i previranja” na sastanku s kancelarom Olafom Scholzom, prvim čelnikom grupe G7 koji je posjetio Kinu od početka pandemije.

Xi je, na prvom sastanku uživo sa Scholzom otkako je on preuzeo kancelarsku dužnost, u Velikoj hali naroda u Pekingu kazao da Njemačka i Kina, kao velike utjecajne zemlje, moraju više sarađivati u “vremenima promjena i previranja” za dobrobit svjetskog mira, navodi državna televizija CCTV, prenosi Reuters.

“Trenutno je međunarodna situacija složena i nestabilna”, kazao je Xi.

“Kao velike i utjecajne zemlje, u vremenima promjena i previranja Kina i Njemačka trebale bi još više sarađivati kako bi dale veći doprinos svjetskom miru i razvoju”, dodao je.

Scholz je rekao Xiju da je dobro što su se sastali licem u lice u napetim vremenima, istaknuvši da ruska invazija na Ukrajinu stvara probleme za globalni poredak utemeljen na pravilima, navodi Reutersov reporter koji je pratio Scholzovu delegaciju.

Odnos Evrope i Kine

Scholz je također rekao da će njih dvoje razgovarati o pitanjima povezanima s odnosom Evrope i Kine, borbom protiv klimatskih promjena i globalne gladi, te o tome kako razviti kinesko-njemačke ekonomske veze, kao i o temama o kojima imaju različite perspektive.

Zbog striktne kineske politike “nultog COVID-a”, Scholz i delegacija njemačkih poduzetnika testirani su na COVID-19 po slijetanju u Peking u petak ujutro

Pritom su zdravstveni radnici u zaštitnim odjelima ušli u avion kako bi uzeli uzorak, navodi Reutersov novinar koji je putovao s delegacijom.

Scholz, koji bi se trebao sastati i s premijerom na odlasku Lijem Keqiangom, obećao je ranije ove sedmice postaviti pitanja poput ljudskih prava, Tajvana i poteškoća s kojima se njemačke kompanije suočavaju kako bi pristupile kineskom tržištu, kazali su vladini izvori Reutersu, prenosi Hina.

Uoči posjete postojao je određen nivo kritike socijaldemokrata Scholza unutar EU-a i njemačke vladine koalicije, uglavnom iz redova Zelenih i liberala.

Te su tenzije bile izražene prošle sedmice nakon što je udio u hamburškoj luci prodan kineskom Coscu usprkos protivljenju koalicijskih partnera.

Izvor: Agencije