Počelo suđenje za terorističke napade u Briselu 2016.

U samoubilačkim napadima u Briselu, koje je počinila teroristička ćelija odgovorna za napade u Parizu 13. novembra 2015. (130 mrtvih), poginulo je 32 ljudi, a stotine su ranjene.

Šest i po godina poslije najgorih napada počinjeni u Belgiji u mirnodopsko doba počinje suđenje najveće u historiji te zemlje (EPA) 

Suđenje za terorističke napade u Briselu 2016. s velikom porotom počelo je u srijedu u prisustvu Salaha Abdeslama koji je u Francuskoj već osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti skraćenja kazne zbog napada u Parizu 13. novembra 2015. godine.

Optužena su devetorica napadača od kojih su dvojica na slobodi, izvijestila je agencija afp, a prenosi Hina.

Elektromehaničar Salah Abdeslam (33) rekao je sudu svoje ime, a Šveđanin sirijskog porijekla Osama Krayem odbio je ustati te izreći ijednu riječ. Desetom napadaču, Oussami Ataru, sudi se u odsustvu iako se vjeruje da je poginuo u Siriji, pišu agencije.

Rasprave počinju u ponedjeljak

Prvi dan suđenja posvećen je formiranju porote. U Belgiji se za terorizam sudi uz pomoć porote od 12 članova koji pomažu tročlanom sudskom vijeću. Porotnici imaju po dvoje zamjenika, dakle ukupno ih je 36.

U samoubilačkim napadima u Briselu, koje je počinila teroristička ćelija odgovorna za napade u Parizu 13. novembra 2015. (130 mrtvih), poginulo je 32 ljudi, a stotine su ranjene. Počinjen je 22. marta 2016. na aerodromu i u metrou.

To su najgori napadi počinjeni u Belgiji u mirnodopsko doba, a šest i po godina poslije suđenje će biti najveće u historiji te zemlje.

Odgovornost za napade preuzela je naoružana grupa Islamska država.

Nakon formiranja porote, rasprave počinju u ponedjeljak.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada