Ostavka članice osoblja britanske kraljevske porodice nakon rasističkih komentara

Buckinghamska palata kaže da je članica osoblja koja je dala ‘neprihvatljive’ komentare o izvršnoj direktorici Sistah Spacea, Ngozi Fulaniju, podnijela ostavku.

Ngozi Fulani može se vidjeti na ovoj fotografiji, dok kraljica supružnica Camilla, u sredini, prisustvuje prijemu za podizanje svijesti o nasilju nad ženama i djevojčicama u Buckinghamskoj palati u Londonu (AP)

Članica osoblja kraljevske porodice Ujedinjenog Kraljevstva podnijela je ostavku nakon rasističkih komentara upućenih šefici britanske dobrotvorne organizacije na prijemu koji je održala supruga kralja Charlesa III, kraljica supružnica Camilla.

Buckinghamska palata rekla je u srijedu u saopćenju da je članica osoblja rekla “neprihvatljive i duboko žalosne komentare”, te da se ta osoba izvinila i podnijela ostavku.

Ngozi Fulani, izvršna direktorica Sistah Spacea, rekla je da ju je članica osoblja Buckinghamske palate pitala odakle “stvarno dolazi” tokom događaja održanog u utorak.

Fulani, koja je crnkinja, radi kao zagovornica prava žrtava porodičnog nasilja i opisala je razgovor s “Lady SH” kao “prestup”.

Na Twitteru je napisala “žena mi je prišla, pomaknula mi kosu da vidi moj bedž s imenom”, a zatim je insistirala s pitanjem iz kojeg je dijela Afrike.

Unatoč tome što je Fulani rekla da je Britanka, članica osoblja je rekla: “Vidim da će biti izazov da vas natjeram da kažete odakle ste”.

Fulani je rekla da ju je incident ostavio s “pomiješanim osjećajima” o posjeti palati i da je nakon toga “ostatak događaja bio kao u magli”.

Palata je u saopćenju rekla: “Ovaj incident shvatamo vrlo ozbiljno i odmah smo ga istražili kako bismo utvrdili sve detalje.”

Dodala je da su kontaktirali šeficu dobrotvorne organizacije i pozvali je da lično razgovaraju o njenom iskustvu.

“U međuvremenu, dotična osoba želi izraziti svoje duboko izvinjenje za nanesenu bol i odstupila je od svoje počasne uloge, a ostavka odmah stupa na snagu”.

“Sve članove osoblja podsjećamo na politike raznolikosti i inkluzivnosti kojih se moraju pridržavati u svakom trenutku.”

Sistah Space je organizacija sa sjedištem u istočnom Londonu koja pruža podršku ženama afričkog i karipskog porijekla koje su bile žrtve zlostavljanja.

Porodično nasilje je jedan od glavnih problema protiv kojih se bori kraljica supružnica Camilla od kako se pridružila kraljevskoj porodici.

Izvor: Al Jazeera