Napad na Capitol: Osuđen osnivač desničarske organizacije Čuvari zakletve

Izrečena je prva presuda u najznačajnijem od brojnih suđenja proizašlih iz smrtonosne pobune na Capitolu 6. januara 2021.

Stewart Rhodes je 2009. godine osnovao Čuvare zakletve, paravojnu grupu među čijim članovima su trenutno i penzionisano američko vojno osoblje, policajci i osoblje hitnih službi (Reuters)

Stewarta Rhodesa, osnivača krajnje desne organizacije Čuvari zakletve (Oath Keepers), porota je osudila za urotu u svrhu poticanja pobune zbog prošlogodišnjeg napada na američki Capitol u neuspjelom pokušaju poništavanja izbornog poraza tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa 2020.

Rhodesa, bivšeg vojnog padobranca i pravnika koji se školovao na Univeryitetu Yale, tužitelji su tokom osmosedmičnog suđenja optužili da je vodio urotu koja je počela ubrzo nakon izbora 2020. u svrhu pokretanja oružane pobune kako bi se zaustavio prenos predsjedničke vlasti i spriječio Kongres da potvrdi izbornu pobjedu Joea Bidena, piše Reuters a prenosi Hina.

Rhodes se sada suočava s maksimalnom kaznom od 20 godina zatvora.

Bila je to prva presuda pročitana u ime 12-člane porote u najznačajnijem od brojnih suđenja proizašlih iz smrtonosne pobune na Capitolu 6. januara 2021. Suđenjem je predsjedavao okružni sudac Amit Mehta.

Osim Rhodesa krivom je proglašena i njegova suoptuženica Kelly Meggs, šefica floridskog ogranka Čuvara zakletve.

Kenneth Harrelson, član floridskog ogranka, Thomas Caldwell, penzionisani mornarički obavještajac iz Virginije i Jessica Watkins, koja je bila na čelu skupine milicija u Ohiu, oslobođeni su optužbi.

Paravojna grupa

Rhodes je 2009. godine osnovao Čuvare zakletve, paravojnu grupu među čijim članovima su trenutno i penzionisano američko vojno osoblje, policajci i osoblje hitnih službi. Članovi njegove organizacije pojavljivali su se, često teško naoružani, na protestima i političkim događanjima diljem Sjedinjenih Američkih Država, uključujući demonstracije rasne pravde nakon ubistva crnca Georgea Floyda.

Tužitelji su tokom suđenja rekli da su Rhodes i njegovi suoptuženici planirali upotrijebiti silu kako bi spriječili Kongres da službeno potvrdi Bidenovu izbornu pobjedu.

Tokom suđenja svjedočilo je pedesetak svjedoka. Rhodes i dvojica njegovih suoptuženika svjedočili su u svoju odbranu. Odbacili su optužbe da su planirali bilo kakav napad ili nastojali spriječiti Kongres da potvrdi izborne rezultate, iako je Watkins priznao da je ometao policajce koji su štitili Capitol.

Rhodes je rekao poroti da nije planirao napad na Capitol i da je tek nakon završetka nereda saznao da su neki od njegovih ljudi upali u zgradu.

Neredi u zgradi Capitola, sjedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 Trumpovih pristaša okupilo na protestu 6. januara prošle godine na kojem je Trump ponovio neutemeljene optužbe da su izbore obilježile nepravilnosti i krađa, što je dovelo do njegovog poraza.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela, koji su se morali skrivati i bježati.

Poginulo je pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno.

Izvor: Agencije