Stoltenberg stiže u trodnevnu posjetu Turskoj

Očekuje se da će u fokusu razgovora biti produženje Istanbulskog sporazuma o žitu i kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO.

Ankara je najavila da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (lijevo) razgovarati s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg trebao bi danas doputovati u trodnevnu posjetu Turskoj, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

Ministarstvo je najavilo da će Stoltenberg razgovarati s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, kao i s ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom i ministrom odbrane Hulusijem Akarom, prenosi Tanjug pozivajući se na tursku državnu agenciju Anadolija.

Očekuje se da će u fokusu razgovora biti produženje Istanbulskog sporazuma o žitu i kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO.

Širenje NATO-a

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u junu ove godine, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turska je kao članica NATO-a izrazila primedjbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući Švedsku i Finsku zbog tolerisanja, pa čak i podrške grupama koje Turska smatra terorističkim.

Turski parlament mora ratifikovati odobrenje da bi Švedska i Finska postale nove članice NATO-a.

Izvor: Agencije