Evropski diplomate: Izraelska praksa protiv Palestinaca predstavlja zločin apartheida

Pet bivših evropskih ministra vanjskih poslova pozvali su, u otvorenom pismu, međunarodnu zajednicu da pozove izraelsku vladu na odgovornost, u skladu s međunarodnim pravom.

U zajedničkom članku u francuskom listu Le Monde, ministri su dodali da se međunarodna zajednica složila oko multilateralizma i potrebe pridržavanja međunarodnog prava i zaštite ljudskih prava (Arhiva)

Osuđujući kršenja palestinskih ljudskih prava i sloboda, pet bivših evropskih ministara vanjskih poslova, među kojima je i bivši predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda, pozvali su, u otvorenom pismu, međunarodnu zajednicu da pozove izraelsku vladu na odgovornost, u skladu s međunarodnim pravom.

Ministri, uključujući predsjednika 70. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, bivšeg danskog ministra vanjskih poslova Mogensa Lykketofta, podsjetili su da svijet s užasom posmatra događaje koji se odvijaju u Ukrajini. Takva situacija zahtijeva hitnu raspravu kako bi se zaštitio međunarodni poredak utemeljen na međunarodnom pravu koja će dominirati javnim i političkim diskursom.

U zajedničkom članku u francuskom listu Le Monde, ministri su dodali da se međunarodna zajednica složila oko multilateralizma i potrebe pridržavanja međunarodnog prava i zaštite ljudskih prava, jer je to zaista jedini put naprijed u sve polariziranijoj globalnoj sceni.

Naglasili su da se primjena istih standarda i pokazivanje iste volje da se zaštiti ukrajinsko civilno stanovništvo, te da se Rusija pritom smatra odgovornom za kršenje međunarodnog prava, mora primijeniti u cijelom svijetu, uključujući i izraelsko-palestinski sukob.

Uspostava suverene palestinske države

Bitno je, kažu ministri, da “konsenzus međunarodne zajednice o nezakonitosti i nemoralnosti više od pet decenija okupacije palestinskih teritorija čini okosnicu evropske politike koja upravlja našim odnosima s Izraelom”.

Ministri su podsjetili čelnike zemalja Evropske unije da su njihove politike u ovom pitanju zasnovane na tome da se postigne rješenje čiji je rezultat uspostava suverene palestinske države uz Izrael.

Međutim, istaknuli su kako je realnost na terenu daleko od toga, te kako se stvari razvijaju u potpuno suprotnom smjeru.

Naglasili su da su izraelske vlade koje su se smjenjivale više puta pokazale da ne namjeravaju poduzeti ništa kako bi okončale ovu dugotrajnu okupaciju. Naprotiv, Izrael je prebacio stotine hiljada svojih građana na okupirana palestinska područja, gdje živi više od 650.000 Izraelaca u ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali, uključujući okupirani Istočni Jerusalem.

Ovi ministri su rekli da je Izrael namjerno uspostavio ta naselja na tim područjima kako bi fragmentirao palestinsko stanovništvo i natjerao ga da živi u odvojenim enklavama, čime se potkopava mogućnost uspostave buduće palestinske države.

Tel Aviv je također uveo pravosudni sistem na dva nivoa koji ne izjednačava prava između Palestinaca, koji žive pod vojnom upravom, i Izraelaca koji žive pod izraelskom civilnom upravom.

Sistemska represija nad Palestincima

Palestinci se, prema riječima ministara, svakodnevno suočavaju sa sistematskom represijom, kao i s ograničenjima kretanja, oduzimanjem zemlje, rušenjem domova, nadzorom i kršenjem osnovnih građanskih prava, uključujući slobodu izražavanja i okupljanja.

Rekli su da ubistvo novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh, dok je obavljala svoj posao, ukazuje na sve veće i alarmantno nepoštivanje temeljnih prava i sloboda Palestinaca.

Ministri su na kraju zaključili: “Ne vidimo drugu alternativu osim da se prizna da izraelska politika i praksa protiv Palestinaca koji žive na Zapadnoj obali, u Istočnom Jerusalemu i Gazi predstavljaju zločin apartheida, te pozivamo naše kolege u evropskoj političkoj zajednici da nam se pridruže u pozivu na akciju kako bi se okončale ove nepravedne politike i naglasili izgledi za rješenje s dvije države.“

Bivši ministri vanjskih poslova koji su potpisali ovo pismo su:

Mogens Lykketoft – Danska

Erkki Sakari Tuomioja – Finska

Ivo Vajgl – Slovenija

Hubert Védrine – Francuska

Barunica Sayeeda Warsi, Britanija

Izvor: Agencije