Kanada naredila firmama iz Kine prodaju vlasničkih udjela

Kanada je naredila trima kineskim kompanijama da prodaju svoje udjele u kanadskim projektima vađenja ključnih minerala, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Kanadska vlada je naredila prodaju nakon 'rigorozne kontrole' stranih firmi koje su provele kanadske nacionalna sigurnosne i obavještajne službe, naveo je ministar industrije Francois-Philippe Champagne (Reuters)

Kanada je naredila trima kineskim kompanijama da prodaju svoje udjele u kanadskim projektima vađenja ključnih minerala, pozivajući se na nacionalnu sigurnost, javlja Reuters.

Zvanični Peking je u reagiranju optužio Ottawu da koristi nacionalnu sigurnost kao izgovor i da nalogom za prodaju krši pravila međunarodne trgovine i tržišta, prenosi Beta.

Tri kineska preduzeća kojima je naloženo da izađu iz svojih ulaganja su Sinomine Rare Metals Resources i Chengze Lithium International sa sjedištem u Hong Kongu te Zangge Mining Investment iz Chengdua.

Ova vijest je, u situaciji kada se zemlje utrkuju da prikupe zalihe materijala potrebnih za prelazak na čistiju ekonomiju, gurnula u četvrtak akcije kineskih kompanija na nizbrdicu, mada su u saopštenjima na berzi navele da ne očekuju veći utjecaj na njihove poslovne rezultate.

Kanadska vlada je naredila prodaju nakon “rigorozne kontrole” stranih firmi koje su provele kanadske nacionalna sigurnosne i obavještajne službe, naveo je ministar industrije Francois-Philippe Champagne u saopštenju.

“Mada Kanada i dalje smatra dobrodošlim strane direktne investicije, djelovat ćemo odlučno kada one ugroze našu nacionalnu sigurnost i naše ključne lance snabdijevanja mineralima, kako u zemlji tako i u inostranstvu”, dodao je Champagne.

Kritike Kine

Sinomine mora prodati ulaganje u korporaciju Power Metals, Chengze Lithium mora izaći iz kompanije Lithium Chile, a Zangge Mining iz Ultra Lithiuma.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da kanadska vlada koristi nacionalnu sigurnost kao izgovor da blokira normalnu saradnju između kineskih i kanadskih kompanija i da nanosi štetu globalnim lancima snabdijevanja.

“Kina poziva Kanadu da prekine s nerazumnim targetiranjem kineskih kompanija (u Kanadi) i osigura im fer, nepristrasno i nediskriminirajuće poslovno okruženje”, poručio je Zhao na redovnoj konferenciji za novinare, dodajući da će Peking odlučno braniti legitimna prava i interese kineskih preduzeća.

Cijene litija na spot tržištu porasle su za više od 200 posto prošle godine uslijed ograničene ponude, za koju se očekuje da će se nastaviti.

Norveška kompanija za analizu energetskih tržišta i konsalting Rystad Energy predviđa da će ponuda litijumskih minerala biti manja za 8,5 posto od ukupne potražnje za litijom do 2025. godine, u odnosu na manju ponudu od potražnje od gotovo 10 procenata ove godine.

Cijena akcija Sinominea je pala u četvrtak za 7,8 posto na 86,74 juana (11,86 dolara), akcije Chengzea su potonule za 4,0 posto, ali su ipak zaključile trgovanje u plusu od 0,7 procenata na 45,65 juana (6,24 dolara), dok je Zangge Mining je pao za 3,7 posto nakon čega se oporavio i završio trgovanje s dobitkom od 1,1 posto na 28,96 juana (3,96 dolara).

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada